Veka tuková
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0109
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - běžné pečivo - pšeničné
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
• pšeničná mouka hladká světlá;
• pitná voda;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem.
Přípustné složky
• čerstvé droždí;
• rostlinný olej a/nebo sádlo vepřové a/nebo margarín nejméně 3 % a nejvýše 5 % vztaženo na hmotnost mouky; pro margarín platí tyto parametry: obsah tuku min. 80 %, obsah transmastných kyselin max. 2 %, bez konzervačních látek;
• cukr nejméně 1 % a nejvýše 3 %, vztaženo na hmotnost mouky; příp. glukóza, dextróza a jiné cukry);
• pšeničný kvas a/nebo pšeničný omládek;
• sušený pšeničný kvas;
• mléko sušené odstředěné a/nebo sušená mléčná syrovátka, příp. jiné sušené mléčné produkty;
• sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
• rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
• pšeničný lepek;
• instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
• bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka).
• kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek z aceroly);
• enzymy;
kromě olejů a tuků ostatní složky v margarínu (např. voda, cukr, sůl, ocet, citronová šťáva aj.);
• přídatné látky v margarínu (emulgátory, regulátory kyselosti, antioxidanty, aroma a barviva – karoteny (E160), riboflavin (E101) a jiná barviva kromě syntetických žlutí (E102, E104 a E110).
Nepřípustné složky
Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola).
Technologický postup
- výroba těsta nepřímým nebo přímým způsobem - dle použitého zařízení
- zrání těsta
- dělení
- tvarování
- kynutí
- pečení
- chladnutí
- odběr do přepravek
- popř. krájení a balení.
Nadstandardní parametry
pečivo bez přídatných látek, s výjimkou kyseliny askorbové a případně přídatných látek z margarinu ( které nemají v hotovém výrobku technologickou funkci).
Rozhodčí metody
hmotnost výrobku. senzorické hodnocení, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
výrobek typického podlouhlého tvaru, pravidelně, formovaný, klenutý, vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá, na bočních stranách kůrka světlejší, spodní kůrka světle hnědá, čistá, střída světlá až bílá
Vůně a chuť
typická pečivová, příjemná.
Konzistence
střída dobře propečená rovnoměrně pórovitá, pružná, měkká, u krájeného výrobku plátky celistvé, rovnoměrné šířky.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Veka omládková balená celá - pekárna Choustníkovo Hradiště
Veka omládková nebalená - pekárna Lično
Veka omládková balená krájená - pekárna Lično
Veka omládková balená krájená - pekárna Choustníkovo Hradiště
Veka omládková nebalená - pekárna Choustníkovo Hradiště
Veka omládková balená celá - pekárna Choustníkovo Hradiště
Veka omládková balená krájená - pekárna Choustníkovo Hradiště
Veka omládková nebalená - pekárna Lično
Veka omládková balená celá - pekárna Lično
Veka omládková balená krájená - pekárna Lično
Srnínská chlebíčková veka krájená rovně 400g
Srnínská chlebíčková veka krájená šikmo 400g
Srnínská chlebíčková veka balená 400g