Cechovní normy

Bramborový salát

Číslo cechovní normy

2015-10-09-0009

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně rostlinného původu (zelenina, ovoce, luštěniny, obilniny, apod.)

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • vařené brambory nejméně 55 %,
  • zelenina celkem (okurky, cibule, mrkev, hrášek, celer) nejméně 20 %,
  • majonéza podle ČCN Salátová majonéza nejméně 18 %

Přípustné složky

  • jedlá sůl,
  • cukr,
  • kvasný lihový ocet,
  • pepř černý mletý,
  • plnotučná hořčice podle ČCN,
  • konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

  • barviva,
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.

Technologický postup

daný konkrétním výrobcem

Nadstandardní parametry

Kvalita použitých surovin, kvalita zpracování (nepřítomnost větších nerozkrájených částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru.

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány

Senzorické požadavky

Vzhled

brambory, mrkev, celer a okurky ve tvaru kostek nebo nudliček s nejdelší hranou nepřesahující 20 mm, přípustný obsah částic poškozených mícháním do 20 %, salát dobře rozmíchaný, jednotlivé části dobře spojené majonézou barva: jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny

Vůně a chuť

příjemná slano-sladko-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách,

Konzistence

všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou

Procesní stav

Schválený