Pařížský salát
Číslo cechovní normy
2015-10-16-0041
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- salám podle ČCN Salám pro lahůdkářské výrobky nejméně 40 %,
- zelenina celkem (sterilované okurky, cibule, sterilovaný hrášek) nejméně 25 %,
- majonéza podle ČCN Salátová majonéza nejméně 30 %,
Přípustné složky
- jedlá sůl,
- cukr,
- kvasný lihový ocet,
- pepř černý mletý,
- plnotučná hořčice pro lahůdkářské výrobky podle ČCN,
- konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
barviva, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.
Technologický postup
Není požadován.
Nadstandardní parametry
Kvalita použitých surovin odpovídající ČCN, kvalita zpracování (tvar částic, konzistence), bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru.
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: salám a okurky ve tvaru tenkých nudliček, přičemž druhá nejdelší hrana nesmí přesahovat 5 mm (přípustný obsah částic poškozených mícháním do 20 %), salát dobře rozmíchaný, jednotlivé části dobře spojené majonézou,
barva: jednotlivé částice pod vrstvou majonézy mají přirozenou barvu charakteristickou pro použité suroviny
Vůně a chuť
příjemná slano-kyselá, vyrovnaná, charakteristická po použitých surovinách, znatelná příjemná uzená masová vůně po salámu
Konzistence
všechny částice salátu přiměřeně měkké, spojené majonézou.
Procesní stav
Schválený