Vaječná pomazánka
Číslo cechovní normy
2015-10-21-0048
Zařazení dle legislativy
Lahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy - majonézové
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vařená vejce nejméně 60 %
- majonéza podle ČCN Salátová majonéza
- cibule
Přípustné složky
- cukr
- jedlá sůl
- hořčice plnotučná podle ČCN
- ocet kvasný lihový
- pažitka
- petrželka
- koření
- kurkuma (kurkumin) konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
- barviva s výjimkou kurkumy
- sladidla s výjimkou cukru
- palmový a/nebo kokosový tuk
- ztužený pokrmový tuk
- ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová ani jejich soli.
Technologický postup
Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.
Nadstandardní parametry
bez barviv s výjimkou kurkumy, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru. Vysoký podíl vajec
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: pastovitá hmota s patrnými jemně nakrájenými částicemi vařených vajec a cibule, jednotlivé části dobře spojené majonézou
barva: smetanová až slabě nažloutlá
Vůně a chuť
chuť a vůně: příjemná slano-sladko-kyselá, lehce pikantní, po vařených vejcích a cibuli,
Konzistence
pomazánka pastovité konzistence s drobnými částicemi vajec a cibule.
Procesní stav
Schválený