Cechovní normy

Vaječná pomazánka

Číslo cechovní normy

2015-10-21-0048

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy - majonézové

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • vařená vejce nejméně 60 %
  • majonéza podle ČCN Salátová majonéza
  • cibule

Přípustné složky

  • cukr
  • jedlá sůl
  • hořčice plnotučná podle ČCN
  • ocet kvasný lihový
  • pažitka
  • petrželka
  • koření
  • kurkuma (kurkumin) konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

  • barviva s výjimkou kurkumy
  • sladidla s výjimkou cukru
  • palmový a/nebo kokosový tuk
  • ztužený pokrmový tuk
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová ani jejich soli.

Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Nadstandardní parametry

bez barviv s výjimkou kurkumy, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru. Vysoký podíl vajec

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: pastovitá hmota s patrnými jemně nakrájenými částicemi vařených vajec a cibule, jednotlivé části dobře spojené majonézou barva: smetanová až slabě nažloutlá

Vůně a chuť

chuť a vůně: příjemná slano-sladko-kyselá, lehce pikantní, po vařených vejcích a cibuli,

Konzistence

pomazánka pastovité konzistence s drobnými částicemi vajec a cibule.

Procesní stav

Schválený