Modrý mák mletý
Číslo cechovní normy
2019-10-23-0455
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Zadavatel normy
Společnost
Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Mák modrý s ČCN Modrý mák (ČCN 2019-01-14-0415).
Přípustné složky
Obsah alkaloidů v mletém máku (obsah mofrinu a kodeinu, přičemž se obsah kodeinu přepočítá koeficientem 0,2) nejvýše 15 mg/kg. V případě termostabilizace mletého máku platí limit nejvýše 7 mg/kg.
Nepřípustné složky
Jiné složky než mák modrý s ČCN Modrý mák (ČCN 2019-01-14-0415).
Technologický postup
1. mletí semen jednoleté formy máku setého modrosemenného;
2. možnost termostabilizace s následným povinným označením na obale výrobku;
3. balení.
Nadstandardní parametry
- Vyrobeno pouze z modrého máku s ČCN 2019-01-14-0415.
• Celkový podíl 100 % modrého máku s ČCN 019-01-14-0415.
• Produkce povinné složky v České republice.
Rozhodčí metody
Průkaz dosledovatelnosti použití 100% podílu povolených odrůd pro výrobu máku mletého.
Senzorické požadavky
Vzhled
Modrá až tmavě modrá.
Vůně a chuť
• Chuť typická pro modrý mák, sladká.
• Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
• Bez cizích pachů, známek kyselosti, žluknutí nebo hořkosti.
Konzistence
Sypká, bez hrudek.
Uživatel
Schváleno
6.2.2023 12:15:59
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
6.2.2023 12:15:59
Do
-