Cechovní normy

Modrý mák mletý

Číslo cechovní normy

2019-10-23-0455

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Zadavatel normy

Společnost

Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Mák modrý s ČCN Modrý mák (ČCN 2019-01-14-0415).

Přípustné složky

Obsah alkaloidů v mletém máku (obsah mofrinu a kodeinu, přičemž se obsah kodeinu  přepočítá koeficientem 0,2) nejvýše 15 mg/kg. V případě termostabilizace mletého máku platí limit nejvýše 7 mg/kg.

Nepřípustné složky

Jiné složky než mák modrý s ČCN Modrý mák (ČCN 2019-01-14-0415).

Technologický postup

1. mletí semen jednoleté formy máku setého modrosemenného;

2. možnost termostabilizace s následným povinným označením na obale výrobku;

3. balení.

Nadstandardní parametry

  • Vyrobeno pouze z modrého máku s ČCN 2019-01-14-0415.

• Celkový podíl 100 % modrého máku s ČCN 019-01-14-0415.

• Produkce povinné složky v České republice.

Rozhodčí metody

Průkaz dosledovatelnosti použití 100% podílu  povolených odrůd pro výrobu máku mletého.

Senzorické požadavky

Vzhled

Modrá až tmavě modrá.

Vůně a chuť

• Chuť typická pro modrý mák, sladká.

• Vůně výrazná, typická pro modrý mák.

• Bez cizích pachů, známek kyselosti, žluknutí nebo hořkosti.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Uživatel

Schváleno

6.2.2023 12:15:59

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

6.2.2023 12:15:59

Do

-