Bělosemenný mák
Číslo cechovní normy
2021-10-07-0531
Zařazení dle legislativy
Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Zadavatel normy
Společnost
Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Český modrý mák z.s.
Hájecká 215
Červený Újezd, 27351
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Semena jednoleté formy máku setého bělosemenného (Papaver somniferum L.), olejného typu, získávaná z potravinářských odrůd registrovaných v ČR (aktuálně zapsaných ve Státní odrůdové knize – Orel a Racek), a navíc se týká odrůd Sokol, Albín a Borowski biały, které nejsou vyjmenované ve Státní odrůdové knize
Přípustné složky
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg. Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti. Semena jinak zbarvená: nejvýše 5,0 % hmotnosti. Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti. Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti. Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %. Není povolena termostabilizace.
Nepřípustné složky
Nesmí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje a anorganické nečistoty. Nesmí obsahovat zdravotně závadná a mechanicky porušená semena (nad rámec uvedené tolerance).
Technologický postup
Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.
Nadstandardní parametry
Celkový podíl 100 % bělosemenného máku, nesmí se vyskytovat jinak barevná semena nad 5 % hmotnosti. Produkce v České republice. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu.
hodnoty pro číslo kyselosti a peroxidové číslo.
Rozhodčí metody
Průkaz dosledovatelnosti použití povolených odrůd.
Senzorické požadavky
Vzhled
Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. Barva: Bělavá.
Vůně a chuť
Chuť typická pro bělosemenný mák, sladší než u modrého máku. Vůně méně výrazná, typická pro bělosemenný mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.
Konzistence
Sypká, bez hrudek.
Uživatel
Schváleno
4.5.2022 14:27:44
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
4.5.2022 14:27:44
Do
-
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.