Cechovní normy

Bramborové lupínky smažené - ochucené

Číslo cechovní normy

2022-03-29-0536

Zařazení dle legislativy

Ovoce, zelenina, houby, skořápkové plody a výrobky z nich - brambory

Zadavatel normy

Společnost

Petr Hobža Snack a.s.
Za Drahou 1857
Strážnice, 69662

Navrhovatel normy

Společnost

Petr Hobža Snack a.s.
Za Drahou 1857
Strážnice, 69662

Požadavky na složení

Povinné složky

  • brambory,
  • řepkový olej nebo slunečnicový olej,
  • ochucující přípravek.

 

 

Přípustné složky

do ochucujícího přípravku jsou přípustné následující složky:

  • jedlá sůl;
  • koření a/nebo bylinky;
  • sušené ovoce;
  • sušená zelenina;
  • přírodní aromata;
  • kvasničný extrakt;
  • kvasný ocet;
  • škrob;
  • maltodextrin;
  • mléčné výrokby (složky);
  • přídatné látky s výjimkou látek zvýrazňujících chuť a vůni.

 

 

 

Nepřípustné složky

látky zvýrazňující chuť a vůni,

palmový tuk,

jiná než přírodní aromata

Technologický postup

- Mytí brambor;
- Loupání;
- Plátkování;
- Oplach;
- Blanšírování (krok je pouze doporučený);
- Smažení;
- Optická kontrola barvy;
- Třídění na základě barvy;
- Obalení v ochucující směsi;
- Balení (doporučené je balení do ochranné atmosféry).

 

Nadstandardní parametry

Bez použití přídatných látek zvýrazňujících chuť a vůni;
Neobsahuje palmový tuk;
Obsahuje pouze přírodní aromata;
Obsah soli max. 1,5 %; obsah tuku max. 42 %; obsah vlhkosti min. 1 %.

Rozhodčí metody

 

Stanovení obsahu  vlhkosti, tuku, soli. 

 

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

 

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled - smažené bramborové lupínky celistvé, cizí příměsi/předměty se nedovolují.
Barva - zlatožlutá až okrová, ojediněle lupínky s mírně nahnědlým odstínem, mírně zbarvená po použitých dochucovacích směsích.

Vůně a chuť

Vůně a chuť - typická po bramborách, příjemně slaná, chuť po použitých dochucovacích směsích

Konzistence

Konsistence - křehká, lupínky při skusu křupavé

Uživatel

Schváleno

4.5.2022 14:26:34

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

4.5.2022 14:26:34

Do

-