Tvaroh nízkotučný nebo jemný
Číslo cechovní normy
2016-09-06-0147
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - nízko tučný nebo jemný
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
- mlékárenské kultury
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka)
- syřidlo
Nepřípustné složky
- škrob
- želatina
- zahušťující látky
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
- konzervační látky
- barviva
- aromatické látky
Technologický postup
- pasterace a příprava mléčné směsi
- přídavek kultury a částečné prokysání směsi
- přídavek syřidla
- promíchání
- srážení směsi, krájení sraženiny
- možná termizace
- oddělení sraženiny a syrovátky klasicky přes tvarožníky či odstředivkovým procesem či separací ultrafiltrací
- případná standardizace tučnosti tvarohu smetanou
- naplnění do spotřebitelského obalu
- vychlazení
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
surovina odpovídá ČCN pro Syrové kravské mléko Sušina:
- u tvarohů vyrobených odstředivkovým způsobem nejméně 17 %,
- u tvarohů vyrobených klasickým způsobem v tvarožnících více než 20 %,
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: přirozené mléčně bílé až nažloutlé barvy
Vůně a chuť
příjemně mléčně nakyslá, čistá, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
jemná, stejnorodá, případně mírně hrudkovitá, přítomnost uvolněné syrovátky není na závadu
Procesní stav
Připomínkovaný