Tradiční klasická znojemská okurka
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0155
Zadavatel normy
Společnost
Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- okurky min. 55 % obsahu
- cukr
- ocet kvasný lihový
- sůl jedlá
Přípustné složky
- extrakt koření
- cibule
- hořčičné semínko
Nepřípustné složky
náhradní sladidlo a jiné aditiva označena E
Technologický postup
Na dno skleněného obalu vložíme ozdobné a kořenící přírodní přísady (proužky cibule a hořčičné semínko), dále do skleněného obalu plníme očištěné okurky. Zalijeme nálevem. Strojově uzavřeme a sterilujeme dle předepsaného sterilizačního programu. Po vyhodnocení sterilizačního programu jsou výrobky předány do skladu a připravovány k expedici.
Nadstandardní parametry
Výrobek je vyráběn dle původní znojemské receptury a nálevu. Okurky jsou velikostního třídění 5-8 cm. Nálev s kořením je doslazen cukrem. Výrobek je opatřen ochrannou známkou z roku 1960, která byla opětovně obnovena patentním úřadem, a odkoupil ji Ing. Pavel Tomáš. Součástí ochranné známky je přesné složení nálevu včetně konkrétní specifikace extraktu koření.
Rozhodčí metody
Nejsou požadovány.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Okurky celé, převážně stejného tvaru i rozměru, bez zbytků okvětí, čisté, nesvraštělé, nepovadlé, bez mechan. poškození, s ozdobnými přísadami.
Barva okurek světle až tmavě zelená bez žlutých skvrn.
Vůně a chuť
Vůně po okurkách a použitých surovinách, bez cizích pachů.
Chuť po okurkách a použitých surovinách s příjemnou sladkokyselou a lehkou slanou příchutí, harmonicky kořeněná. Bez cizích příchutí.
Konzistence
Polotuhá, okurky pružné, pevné, při skusu lehce chřupavé.
Procesní stav
Schválený