Cechovní normy

Tradiční klasická znojemská okurka

Číslo cechovní normy

2016-03-18-0155

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • okurky min. 55 % obsahu
  • cukr
  • ocet kvasný lihový
  • sůl jedlá

Přípustné složky

  • extrakt koření
ozdobné přísady:
  • cibule
  • hořčičné semínko

Nepřípustné složky

náhradní sladidlo a jiné aditiva označena E

Technologický postup

Na dno skleněného obalu vložíme ozdobné a kořenící přírodní přísady (proužky cibule a hořčičné semínko), dále do skleněného obalu plníme očištěné okurky. Zalijeme nálevem.  Strojově uzavřeme a sterilujeme dle předepsaného sterilizačního programu. Po vyhodnocení sterilizačního programu jsou výrobky předány do skladu a připravovány k expedici.

Nadstandardní parametry

Výrobek je vyráběn dle původní znojemské receptury a nálevu. Okurky jsou velikostního třídění 5-8 cm. Nálev s kořením je doslazen cukrem. Výrobek je opatřen ochrannou známkou z roku 1960, která byla opětovně obnovena patentním úřadem, a odkoupil ji Ing. Pavel Tomáš. Součástí ochranné známky je přesné složení nálevu včetně konkrétní specifikace extraktu koření.

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány. V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Okurky celé, převážně stejného tvaru i rozměru, bez zbytků okvětí, čisté, nesvraštělé, nepovadlé, bez mechan. poškození, s ozdobnými přísadami. Barva okurek světle až tmavě zelená bez žlutých skvrn.

Vůně a chuť

Vůně po okurkách a použitých surovinách, bez cizích pachů. Chuť po okurkách a použitých surovinách s příjemnou sladkokyselou a lehkou slanou příchutí, harmonicky kořeněná. Bez cizích příchutí.

Konzistence

Polotuhá, okurky pružné, pevné, při skusu lehce chřupavé.

Procesní stav

Schválený