Cechovní normy

Škvařené vepřové sádlo

Číslo cechovní normy

2017-12-13-0363

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

vepřové sádlo

Přípustné složky

nejsou definovány

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití dalších složek, zejména rostlinných tuků a olejů ani tuků a olejů jiných živočišných druhů

Technologický postup

Technologický obal: a) v případě použití technologického obalu nejsou požadavky definovány b) lze vyrábět bez technologického obalu Technologický postup: Příprava surovin, škvaření, plnění do forem či technologických obalů (pokud se používají), chlazení, balení – pokud je třeba

Nadstandardní parametry

a) obsah volných mastných kyselin menší nebo roven 0,75 % hmot. (jako kyselina olejová); b) peroxidové číslo menší nebo rovno 4,0 mekv. O2/kg; c) obsah vody a nerozpustné nečistoty menší nebo roven 0,5 % hmot.; d) nepřipouští se vstupní surovina z nekastrovaných kanců.

Rozhodčí metody

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

výrobek je barvy světlé (bílé až nažloutlé)

Vůně a chuť

charakteristická pro vepřové škvařené sádlo, bez cizích příchutí a pachů, nesmí vykazovat známky žluknutí

Konzistence

hladká až jemně krupičková struktura

Procesní stav

Schválený