Hluboce zmrazené mořské ryby
Číslo cechovní normy
2018-03-29-0372
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - ryby - mořské (zmrazené, čerstvé)
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Svalovina ryb nepravidelné velikosti a tvaru, seříznutá laterálně od páteře a žeber, bez ploutví, zmrazena pouze jednou, na moři. Jedná se o kvalitu seafrozen. V případě porcí je surovina zmrazována přímo na lodi do bloků, v případě filet do bloků, kdy jsou jednotlivé vrstvy filet proloženy folií (interleaved), nebo jsou zmrazovány jednotlivě (IQF)
Přípustné složky
Rybí svalovina v kvalitě PBI (pin bone in) nebo PBO (pin bone out). V případě porcí řezaných z bloků filety bez kůže, v případě jednotlivých filet s kůží, či bez.
Nepřípustné složky
Jiné složky, např. jedlá sůl v obsahu vyšším než je přirozený výskyt, přidaná voda, potravinářská aditiva. Mletá rybí svalovina. V případě filet se nepřipouští skládané, či formované filety. Nepřipouští se surovina splňující definici „ze spojovaných kousků rybího masa“
Technologický postup
Odlov, zpracování a zmrazení ryb probíhá volně na moři. Surovina je v případě filet přebalována v ČR, v případě vakuově balených porcí řezaných z bloků je v ČR prováděno i řezání.
Nadstandardní parametry
celkový podíl 100 % ryby; seafrozen kvalita, minimálně zabaleno v České republice
Rozhodčí metody
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
celistvá svalovina s charakteristickým trámcováním
Vůně a chuť
specifická pro daný druh ryby, vůně může být až neutrální, jinak typická pro daný druh ryby, nepřijatelný je kyselý nebo slabě nepříjemný zápach, např. po čpavku
Konzistence
žádoucí je pevná až elastická konzistence, nežádoucí je měkká až rozbředlá
Procesní stav
Schválený