Cechovní normy

Hluboce zmrazené mořské ryby

Číslo cechovní normy

2018-03-29-0372

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - ryby - mořské (zmrazené, čerstvé)

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Svalovina ryb nepravidelné velikosti a tvaru, seříznutá laterálně od páteře a žeber, bez ploutví, zmrazena pouze jednou, na moři. Jedná se o kvalitu seafrozen. V případě porcí je surovina zmrazována přímo na lodi do bloků, v případě filet do bloků, kdy jsou jednotlivé vrstvy filet proloženy folií (interleaved), nebo jsou zmrazovány jednotlivě (IQF)

Přípustné složky

Rybí svalovina v kvalitě PBI (pin bone in) nebo PBO (pin bone out). V případě porcí řezaných z bloků filety bez kůže, v případě jednotlivých filet s kůží, či bez.

Nepřípustné složky

Jiné složky, např. jedlá sůl v obsahu vyšším než je přirozený výskyt, přidaná voda, potravinářská aditiva. Mletá rybí svalovina. V případě filet se nepřipouští skládané, či formované filety. Nepřipouští se surovina splňující definici „ze spojovaných kousků rybího masa“

Technologický postup

Odlov, zpracování a zmrazení ryb probíhá volně na moři. Surovina je v případě filet přebalována v ČR, v případě vakuově balených porcí řezaných z bloků je v ČR prováděno i řezání.

Nadstandardní parametry

celkový podíl 100 % ryby; seafrozen kvalita, minimálně zabaleno v České republice

Rozhodčí metody

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

celistvá svalovina s charakteristickým trámcováním

Vůně a chuť

specifická pro daný druh ryby, vůně může být až neutrální, jinak typická pro daný druh ryby, nepřijatelný je kyselý nebo slabě nepříjemný zápach, např. po čpavku

Konzistence

žádoucí je pevná až elastická konzistence, nežádoucí je měkká až rozbředlá

Procesní stav

Schválený