Cechovní normy

Grilovací tyčinky

Číslo cechovní normy

2018-03-29-0370

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace); b) obsah masa minimálně 70 % hmotnostních; c) obsah tuku maximálně 35 % hmotnostních.

Přípustné složky

  • voda,
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl),
  • dusitanová sůl,
  • cukry,
  • koření,
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí,
  • zelenina (ochucovací složky),
  • složky ve formě potravin (např. sýr),
  • přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti)

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. tyčinky se sýrem).

Technologický postup

Příprava surovin, narážení, tepelné opracování, chlazení, balení; bez technologického obalu

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa; b) bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku .

Rozhodčí metody

Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443.V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování - barva dle použitých surovin. Nákroj je hladký, přípustná jsou drobná zrnka kolagenních částic i jemná pórovitost. Pokud je použita hrubě mělněná vložka, mozaika zrn je nepravidelná, bez zhluku tukových nebo libových částic. Mohou být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled - barva odpovídá použitým surovinám, technologii výroby a případně použitému posypu. Jednotlivé kusy tyčinek jsou bez deformace.

Vůně a chuť

Chuť - přiměřeně slaná, případně po použitém koření či ochucovacích složkách. Vůně - příjemná po čerstvé uzenině.

Konzistence

Pevná, pružná

Procesní stav

Schválený