Vícezrnný chléb
Číslo cechovní normy
2018-10-12-0403
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - vícezrnný
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- pšeničná mouka a/nebo žitná mouka a/nebo další mlýnské výrobky ze pšenice a žita;
- mlýnské výrobky z jiných obilovin než z pšenice a žita a/nebo pseudoobiloviny a/nebo luštěniny a/nebo olejniny v celkovém množství nejméně 7 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků;
- jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
- pitná voda.
Přípustné složky
- žitný kvas a/nebo pšeničný kvas, sušený žitný a/nebo pšeničný kvas;
- sladová mouka a/nebo sladové extrakty z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
- kmín nebo jiné koření kmín celý a/nebo kmín drcený nebo jiné druhy tzv. chlebového koření (například koriand, fenykl, anýz, kardamon a jiné);
- droždí čerstvé;
- rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo;
- pšeničný lepek;
- bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
- rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
- instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
- látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
- enzymy.
POSYPY A OBALY:
- kmín celý;
- mlýnské produkty (například vločky, trhanky);
- semena olejnin;
- mák – podle ČCN Český modrý mák, (ČCN 2019-01-14-0415);
- žitná mouka;
- sůl hrubá a jiné složky podle receptury výrobce.
Nepřípustné složky
Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly).
Technologický postup
- výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
- zrání těsta;
- tvarování;
- kynutí;
- pečení;
- chladnutí;
- popř. krájení a balení.
Nadstandardní parametry
Mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita a/nebo pseudoobiloviny a/nebo luštěniny a/nebo olejniny v celkovém množství nejméně 7 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků; neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové.
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
- Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru bochníku či veky, nebo daný tvarem formy nebo ošatky.
- Vrchní kůrka hnědá, lesklá nebo moučená popř. nařezávaná nebo s typickými prasklinami pro daný výrobek, nebo sypaná posypem.
- Spodní kůrka čistá nebo slabě moučená.
- Střída rovnoměrně pórovitá, barva po použitých složkách.
Vůně a chuť
- Typická chlebová, po použitých složkách v těstě nebo v posypu; při použití kvasu nakyslá; bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
- Kůrka dobře propečená, křupavá.
- Střída dobře propečená, pružná, měkká.
Procesní stav
Schválený