Cechovní normy

Sýrová pomazánka s česnekem

Číslo cechovní normy

2015-10-20-0045

Zařazení dle legislativy

Lahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy - tvarohové a sýrové

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • majonéza podle ČCN Salátová majonéza nejméně 45 %
  • sýr eidam (nejméně 30 % TVS) nejméně 30 % podle ČCN Sýr eidamského typu (s různými obsahy tuku v sušině)
  • česnek nejméně 1 % (např. sušený granulovaný česnek, práškový česnek)
  • feferony

Přípustné složky

  • koření
  • tavený sýr
  • jedlá sůl
  • cukr
  • konzervanty pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí dle platné legislativy.

Nepřípustné složky

  • barviva
  • sladidla s výjimkou cukru
  • sýrové analogy
  • palmový a/nebo kokosový tuk
  • ztužené pokrmové tuky
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli.

Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Nadstandardní parametry

bez barviv, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru, neobsahuje sýrové analogy ani kokosový, palmový nebo ztužený pokrmový tuk.  

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Senzorické požadavky

Vzhled

pastovitá hmota s patrnými částicemi sýra a feferonek, jednotlivé části dobře spojené majonézou, barva: slabě žlutooranžová po použitých surovinách,

Vůně a chuť

příjemná slano-sladko-kyselá, palčivá po feferonkách, výrazná po česneku zjemněná sýrem a majonézou,

Konzistence

konzistence (textura, viskozita): pomazánka řídké konzistence s pružnými proužky eidamu

Procesní stav

Schválený