Cechovní normy

Kysané mléko

Číslo cechovní normy

2017-06-21-0302

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysané mléko nebo smetanový zákys

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů  musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku.

Přípustné složky

smetana

Nepřípustné složky

složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách

Technologický postup

  1. příprava mléčné směsi
  2. pasterace a homogenizace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek bakteriální kultury
  5.  fermentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence 
  8. naplnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • Mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  • Česká potravina
  • Vyrobeno v České republice.

Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité kultuře

Konzistence

polotekutá až  tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:16:25

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:16:25

Do

-