Kysané mléko
Číslo cechovní normy
2017-06-21-0302
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysané mléko nebo smetanový zákys
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku.
Přípustné složky
smetana
Nepřípustné složky
složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách
Technologický postup
- příprava mléčné směsi
- pasterace a homogenizace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek bakteriální kultury
- fermentace v řízených podmínkách
- vychlazení
- finální úprava konzistence
- naplnění do obalu
- skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- Mléko a smetana ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
- Česká potravina
- Vyrobeno v České republice.
Rozhodčí metody
Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně
Vůně a chuť
osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité kultuře
Konzistence
polotekutá až tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:16:25
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:16:25
Do
-