Cechovní normy

Podmáslí kysané, neochucené

Číslo cechovní normy

2017-08-22-0331

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysané podmáslí

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

podmáslí získané po výrobě másla ze sladké smetany, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost těchto živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky

  • smetana (pro úpravu tučnosti) nebo mléko (pro úpravu tučnosti) nejvýše do 30 %;
  • mléčné bílkoviny (pro případnou standardizaci obsahu bílkovin).

Nepřípustné složky

složky a přídatné látky (barviva, emulgátory, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla) neuvedené v povinných a přípustných složkách,

Technologický postup

1. standardizace obsahu tuku podmáslí
2. pasterace a homogenizace
3. vychlazení na teplotu fermentace
4. přídavek bakteriální kultury
5. fermentace v řízených podmínkách
6. vychlazení
7. finální úprava konzistence
8. plnění do obalu
9. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • Mléčná surovina odpovídající ČCN „Syrové kravské mléko
  • Česká potravina
  • vyrobeno v České republice

Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení – dle ČSN ISO 17792

Senzorické požadavky

Vzhled

barva: přirozeně bílá až nažloutlá po základní surovině

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité bakteriální kultuře a podmáslí

Konzistence

polotekutá až tekutá, může být i našlehaná,   přítomnost částí nerozmíchaného koagulátu není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:16:34

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:16:34

Do

-