Zakysaná smetana zrající v tanku
Číslo cechovní normy
2018-06-28-0394
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysaná nebo zakysaná smetana
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
smetana min. 10 % mléčného tuku, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost živých kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci vyznačeného data spotřeby.
Přípustné složky
- koncentráty mléčných bílkovin;
- sušené mléko;
- dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Nepřípustné složky
* v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008
Technologický postup
1. Příprava pasterované smetany o požadované tučnosti;
2. Vychlazení na teplotu fermentace;
3. Přídavek vybraných kultur bakterií mléčného kvašení;
4. Fermentace smetany;
5. Vychlazení po dosažení požadovaného stupně zakysání;
6. Homogenizace - rozmíchání a vyhlazení zakysané smetany;
7. Plnění do spotřebitelských obalů;
8. Vychlazení
9. Skladování v chladu a expedice
Nadstandardní parametry
* odpovídá definici "Česká potravina";
* Zakysaná smetana nebsahuje nemléčné složky, např. škrob, rostlinnou vlákninu, želatinu, či jiné zahušťující či texturu upravující látky;
* Mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko".
Rozhodčí metody
Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení - dle ČSN ISO 17792.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,
Vůně a chuť
chuť příjemně nakyslá, po použité kultuře čistá vůně po použité kultuře
Konzistence
hustá, homogenní, uvolňování syrovátky není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 14:31:14
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 14:31:14
Do
-