Pšeničnožitný chléb kvasového typu
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0322
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - pšeničnožitný
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
• pšeničná mouka v množství nejvýše 70 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků;
• žitná mouka v množství nejméně 30 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků;
• stabilní žitný kvas;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
• droždí čerstvé;
• pitná voda;
Přípustné složky
• žitný kvas;
bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
• kvasný ocet;
• sladová mouka a/nebo sladový extrakt;
• kmín celý a/nebo kmín drcený nebo jiné druhy tzv. chlebového koření (například koriand, fenykl, anýz, kardamon a jiné);
• kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola);
• enzymy.
Nepřípustné složky
Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola).
Technologický postup
• výroba těsta přímým způsobem vedení;
• zrání těsta;
• tvarování;
• kynutí;
• pečení;
• chladnutí, popř. krájení a balení.
Nadstandardní parametry
Žitná mouka nejméně 30 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; těsto neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové, případně kyseliny octové a mléčné získané výhradně fermentačním procesem jako součásti stabilního kvasu.
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
• Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru kulatého bochníku nebo veky, nebo daný tvarem ošatky; pravidelně formovaný, klenutý.
• Vrchní kůrka hnědá, lesklá nebo moučená, popř. nařezávaná nebo s typickými prasklinami pro daný výrobek, nebo sypaná kmínem; nepřipálená.
• Spodní kůrka čistá nebo slabě moučená; nepřipálená.
• Střída rovnoměrně pórovitá, barva po použitých složkách.
Vůně a chuť
Typická chlebová; příjemně nakyslá po zakyselujících složkách; slabě po kmínu případně po dalším koření; bez cizích příchutí a pachů.
Konzistence
• Kůrka dobře propečená, křupavá.
• Střída dobře propečená, pružná, měkká.
Uživatel
Schváleno
9.11.2022 07:28:07
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
9.11.2022 07:28:07
Do
-