Cechovní normy

Pšeničnožitný chléb kvasového typu

Číslo cechovní normy

2017-08-22-0322

Zařazení dle legislativy

Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - chléb - pšeničnožitný

Zadavatel normy

Společnost

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

• pšeničná mouka v množství nejvýše 70 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků;

• žitná mouka v množství nejméně 30 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků;

• stabilní žitný kvas;

• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;

• droždí čerstvé;

• pitná voda;

 

 

Přípustné složky

• žitný kvas;

  bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);

• kvasný ocet;

• sladová mouka a/nebo sladový extrakt;

• kmín celý a/nebo kmín drcený nebo jiné druhy tzv. chlebového koření (například koriand, fenykl, anýz, kardamon a jiné);

• kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola);

• enzymy.

Nepřípustné složky

Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. acerola).

Technologický postup

• výroba těsta přímým způsobem vedení;

• zrání těsta;

• tvarování;

• kynutí;

• pečení;

• chladnutí, popř. krájení a balení.

Nadstandardní parametry

Žitná mouka nejméně 30 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků; těsto neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové, případně kyseliny octové a mléčné získané výhradně fermentačním procesem jako součásti stabilního kvasu.

Rozhodčí metody

hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

• Pravidelně formovaný klenutý chléb ve tvaru kulatého bochníku nebo veky, nebo daný tvarem ošatky; pravidelně formovaný, klenutý.

• Vrchní kůrka hnědá, lesklá nebo moučená, popř. nařezávaná nebo s typickými prasklinami pro daný výrobek, nebo sypaná kmínem; nepřipálená.

• Spodní kůrka čistá nebo slabě moučená; nepřipálená.

• Střída rovnoměrně pórovitá, barva po použitých složkách.

Vůně a chuť

Typická chlebová; příjemně nakyslá po zakyselujících složkách; slabě po kmínu případně po dalším koření; bez cizích příchutí a pachů.

Konzistence

• Kůrka dobře propečená, křupavá.

• Střída dobře propečená, pružná, měkká.

Uživatel

Schváleno

9.11.2022 07:28:07

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

9.11.2022 07:28:07

Do

-