Cechovní normy

Bílé sýry lisované neochucené nebo ochucené

Číslo cechovní normy

2016-03-22-0133

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - čerstvý

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, jedlá sůl, mlékárenské kultury, syřidlo

Přípustné složky

chlorid vápenatý, (pomocná látka), v případě ochucených sýrů ochucující složka (např. koření, zelenina, ovoce)

Nepřípustné složky

 V EU nepovolené surovinya přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES)

č. 1333/2008.

Technologický postup

  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek syřidla srážení směsi, krájení sraženiny
  4. formování a lisování
  5. solení
  6. balení a paletizace skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

  • výrobek byl vyroben na území ČR
  • surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko
  • sýr neobsahuje žádné přídatné látky
  • formování a lisování sýrů Akawi v plachetkách – vysoký podíl ruční práce

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534,  Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: hladký, celistvý, uzavřený povrch , u ochucených variant s viditelnou použitou ochucující složkou, barva: bílá až mírně krémově žlutá, v případě ochucených sýrů zabarvení po použité ochucující složce

Vůně a chuť

slaná, mléčně nakyslá, v případě ochucených sýrů po použité ochucující složce, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

slabě elastická až tuhá, na řezu hladká, s možným výskytem malých štěrbinek a kavern

Procesní stav

Zrušený

Výrobky v této normě