Cechovní normy

Pšeničná mouka hladká světlá

Číslo cechovní normy

2019-10-18-0454

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

pšenice potravinářská – minimální požadavky dle ČSN 461100-2

Přípustné složky

  • kyselina askorbová E 300,
  • diastatická mouka z pšenice nebo ječmene.
tyto složky jsou přípustné pro mouky připravené pro průmyslové zpracování v pekárnách

Nepřípustné složky

jiná než uvedené v přípustných složkách

Technologický postup

  • Mlýnský výrobek získaný postupným mletím pšenice a tříděním podle velikosti částic a obsahu minerálních látek.
  • Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích, kde se odstraňují příměsi a nečistoty, zrno se kondicionuje a odstraňují se vrchní obalové části zrna.

Nadstandardní parametry

deklarován obsah lepku a vlastnosti těsta – například:
  • alveografická energie W: 160-200 x 0,1 mJ,
  • P/L: 0,50 – 0,85
další parametry:
  • vlhkost nejvýše 15 %;
  • popel v sušině nejvíce 0,60 %;
  • mokrý lepek v sušině nejméně 28%;
  • granulace: - propad sítem 257 µm nejméně 96,0%; - propad sítem 162 µm nejméně 75%;
  • číslo poklesu nejméně 180 s.
Průměrné výživové hodnoty:
  • bílkoviny 12 g/100g;
  • sacharidy 70 g/100g   a z toho cukry 3,0 g/100g;
  • tuky 1.5 g/100 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g/100g;
  • sůl ≤0,01 g/100g výrobku;
  • vláknina 3,0 g/ 100 g;
  • energetická hodnota: 1474 KJ/ 348 Kcal/100 g.

Rozhodčí metody

ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 2: Vzorkování ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita. Část 3. Senzorické zkoušení ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 4: Stanovení škůdců ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 5: Stanovení zrnitosti ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 6. Stanovení očkovitosti ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 7. Stanovení vody ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 8. Stanovení popela

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled a barva: jemný bílý prášek s nažloutlým odstínem.

Vůně a chuť

typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti

Konzistence

jemný prášek

Procesní stav

Schválený