Pšeničná mouka hladká světlá
Číslo cechovní normy
2019-10-18-0454
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
pšenice potravinářská – minimální požadavky dle ČSN 461100-2
Přípustné složky
- kyselina askorbová E 300,
- diastatická mouka z pšenice nebo ječmene.
Nepřípustné složky
jiná než uvedené v přípustných složkách
Technologický postup
- Mlýnský výrobek získaný postupným mletím pšenice a tříděním podle velikosti částic a obsahu minerálních látek.
- Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích, kde se odstraňují příměsi a nečistoty, zrno se kondicionuje a odstraňují se vrchní obalové části zrna.
Nadstandardní parametry
deklarován obsah lepku a vlastnosti těsta – například:
- alveografická energie W: 160-200 x 0,1 mJ,
- P/L: 0,50 – 0,85
- vlhkost nejvýše 15 %;
- popel v sušině nejvíce 0,60 %;
- mokrý lepek v sušině nejméně 28%;
- granulace: - propad sítem 257 µm nejméně 96,0%; - propad sítem 162 µm nejméně 75%;
- číslo poklesu nejméně 180 s.
- bílkoviny 12 g/100g;
- sacharidy 70 g/100g a z toho cukry 3,0 g/100g;
- tuky 1.5 g/100 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g/100g;
- sůl ≤0,01 g/100g výrobku;
- vláknina 3,0 g/ 100 g;
- energetická hodnota: 1474 KJ/ 348 Kcal/100 g.
Rozhodčí metody
ČSN 56 0512-2 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 2: Vzorkování
ČSN 56 05 12 Zkoušení mlýnských výrobků ze pšenice a žita. Část 3. Senzorické zkoušení
ČSN 56 0512 – 4 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 4: Stanovení škůdců
ČSN 56 0512-5 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 5: Stanovení zrnitosti
ČSN ISO 56 0512 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 6. Stanovení očkovitosti
ČSN 56 05 12 – 7 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 7. Stanovení vody
ČSN 56 0512 – 8 Metody zkoušení mlýnských výrobků. Část 8. Stanovení popela
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled a barva: jemný bílý prášek s nažloutlým odstínem.
Vůně a chuť
typická moučná vůně, bez nepříjemného pachu, typická moučná chuť, bez nahořklé, nakyslé nebo cizí pachuti
Konzistence
jemný prášek
Procesní stav
Schválený