Sýr maasdamského typu
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0036
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultiry;
- syřidlo.
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka);
- barviva.
Nepřípustné složky
v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008
Technologický postup
Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem →lisování→ solení → zrání za řízených podmínek→ příp. porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava→ balení → expedice
Nadstandardní parametry
- vyrobeno v České republice;
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- odpovídá definici "Česká potravina".
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky
Senzorické požadavky
Vzhled
- barva: na řezu: sýrově žlutá, stejnoměrná
Vůně a chuť
- chuť: čistá, mléčně nakyslá, typicky nasládlá, mírně hořkomandlová
- vůně: čistá
Konzistence
jemná, pružná podle obsahu tuku, na řezu výskyt ok vytvořených propionovým kvašením
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:22:48
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:22:48
Do
-