Tylžský sýr
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0038
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - polotvrdý
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultury;
- syřidlo.
Přípustné složky
chlorid vápenatý (pomocná látka)
Nepřípustné složky
V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES ) č. 1333/2008.
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření
- zpracování sýřeniny na výrobníku
- napouštění sýrového zrna bez syrovátky do forem
- lisování
- solení
- zrání za řízených podmínek
- příp. porcování, plátkování či jiná spotřebitelská úprava
- balení
- zrání
Zrání Tylžského sýra je možné i pod plastovým nátěrem nebo voskem
Nadstandardní parametry
- vyrobeno v České republice;
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- sýr neobsahuje přídatné látky;
- odpovídá definici "česká potravina".
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: smetanově až sýrově žlutá, stejnoměrná
Vůně a chuť
chuť: čistá, mléčně nakyslá, výrazná
vůně: čistá
Konzistence
celistvá, pružná, vláčná na řezu drobné kaverny ( dírky nepravidelného tvaru)
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:22:00
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:22:00
Do
-