Bílé sýry
Číslo cechovní normy
2022-07-13-0537
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultury;
- syřidlo.
Přípustné složky
- chlorid vápenatý;
- ochucující složky (bylinky, koření apod.);
- v případě sýrů v nálevu - voda, sůl, syrovátka.
Nepřípustné složky
v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES)
č. 1333/2008
Technologický postup
- standardizace mléka a sýření;
- zpracování sýřeniny na výrobníku;
- napouštění sýrového zrna do forem nebo do plachetek;
- lisování;
- solení;
- porcování, případně aplikace ochucující složky;
- balení ( v nálevu nebo bez nálevu);
- expedice.
Nadstandardní parametry
- výrobek byl vyroben na území ČR;
- odpovídá definici Česká potravina;
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- sýr neobsahuje žádné přídatné látky;
- formování a lisování sýrů Akawi v plachetkách – vysoký podíl ruční práce.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
smetanově bílá až krémově žlutá, stejnoměrná
Vůně a chuť
chuť a vůně: čistá, mléčně nakyslá, slaná, bez cizích příchutí a pachů; u ochucených variant - po ochucující složce.
Konzistence
konzistence: slabě elastická až tuhá, pružná podle obsahu tuku a soli, s možným výskytem kaveren (drobných dírek)
Uživatel
Schváleno
6.9.2022 14:35:15
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
6.9.2022 14:35:15
Do
-