Jatečně upravená těla drůbeže – české chlazené kuře, díly
Číslo cechovní normy
2016-10-21-0167
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - maso - drůbeží maso
Zadavatel normy
Společnost
Českomoravská drůbežářská unie, z.s.
Počernická 272/896
Praha 10 - Malešice, 108 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- kuře, brojler: jedinec s ohebným, nezkostnatělým hřbetem hrudní kosti (registrace hospodářství v ústřední evidenci zvířat)
- půlka: půlka trupu získaná podélným řezem v rovině hrudní kosti a páteře
- čtvrtka: přední nebo zadní čtvrtka vzniklá příčným řezem půlky
- neoddělené zadní čtvrtky: obě zadní čtvrtky vcelku, spojené částí hřbetu s biskupem nebo bez něj
- prsa: prsní kost a žebra nebo jejich část, nacházející se po obou stranách této kosti, včetně okolní svaloviny. Prsa mohou být celá nebo půlená,
- stehno: pánevní končetina zahrnující kosti stehenní, holenní a lýtkové, obalené svalovinou. Řezy provedeny v kloubech,
- stehno kuřete s částí hřbetu: hmotnost hřbetu může dosáhnout nejvýše 25 % hmotnosti celého dílu,
- horní stehno: stehenní kost, obalená svalovinou. Řezy provedeny v kloubech
- spodní stehno: holenní a lýtková kost, obalené svalovinou. Řezy provedeny v kloubech
- křídlo: kosti pažní, vřetenní a loketní, obalené svalovinou. U křídel krůt mohou být pažní kosti včetně svaloviny nebo vřetenní a loketní kosti včetně svaloviny uváděny do oběhu odděleně. Hřebeny včetně zápěstních kůstek mohou nebo nemusí být odděleny. Řezy provedeny v kloubech
- neoddělená křídla: obě křídla v jednom kuse, spojená částí hřbetu, která může dosáhnout podílu nejvýše 45 % hmotnosti celého dílu,
- prsní řízek: celá nebo půlená vykostěná prsní část, tj. bez hrudní kosti a žeber. neporušená, berouce v úvahu obchodní úpravu čistá, bez cizích látek, znečištění nebo krve jatečná těla musí mít dobrou stavbu těla a musí být plně zmasilá. Prsa musí být dobře vyvinutá, široká, zaoblená a zmasilá, stehna musí být rovněž zmasilá.
Přípustné složky
složky na prsou, stehnech, biskupu, stehenních kloubech a špičkách křídel může být několik malých pírek, špiček brk a chloupků
Nepřípustné složky
bez vyčnívajících zlomených kostí
Technologický postup
chov kuřat na maso a dle technologického postupu pro daný hybrid porážka na registrovaných jatkách chlazení vzduchem porcování balení jednotlivých dílů nebo celého jatečně opracovaného trupu
Nadstandardní parametry
Chlazeno vzduchem, chov v hospodářství, které je registrováno v ústřední evidenci zvířat.
Rozhodčí metody
Stanovení celkového obsahu vody v děleném drůbežím mase (Chemický test) a stanovení celkového obsahu vody u jatečně opracovaných těl mražených Nařízení Komise (ES) č. 543/2008), v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled bez viditelných skvrn krve, s výjimkou skvrn malých a nenápadných, barva typická pro kuřecí maso
Vůně a chuť
chuť: typická pro kuře, vůně bez cizího zápachu
Konzistence
Čerstvá drůbež nesmí vykazovat žádné stopy po předchozím mražení
Procesní stav
Schválený