Cechovní normy

Jatečně upravená těla drůbeže – české chlazené kuře, díly

Číslo cechovní normy

2016-10-21-0167

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - maso - drůbeží maso

Zadavatel normy

Společnost

Českomoravská drůbežářská unie, z.s.
Počernická 272/896
Praha 10 - Malešice, 108 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • kuře, brojler: jedinec s ohebným, nezkostnatělým hřbetem hrudní kosti (registrace hospodářství v ústřední evidenci zvířat)
  • půlka: půlka trupu získaná podélným řezem v rovině hrudní kosti a páteře
  • čtvrtka: přední nebo zadní čtvrtka vzniklá příčným řezem půlky
  • neoddělené zadní čtvrtky: obě zadní čtvrtky vcelku, spojené částí hřbetu s biskupem nebo bez něj
  • prsa: prsní kost a žebra nebo jejich část, nacházející se po obou stranách této kosti, včetně okolní svaloviny. Prsa mohou být celá nebo půlená,
  • stehno: pánevní končetina zahrnující kosti stehenní, holenní a lýtkové, obalené svalovinou. Řezy provedeny v kloubech,
  • stehno kuřete s částí hřbetu: hmotnost hřbetu může dosáhnout nejvýše 25 % hmotnosti celého dílu,
  • horní stehno: stehenní kost, obalená svalovinou. Řezy provedeny v kloubech
  • spodní stehno: holenní a lýtková kost, obalené svalovinou. Řezy provedeny v kloubech
  • křídlo: kosti pažní, vřetenní a loketní, obalené svalovinou. U křídel krůt mohou být pažní kosti včetně svaloviny nebo vřetenní a loketní kosti včetně svaloviny uváděny do oběhu odděleně. Hřebeny včetně zápěstních kůstek mohou nebo nemusí být odděleny. Řezy provedeny v kloubech
  • neoddělená křídla: obě křídla v jednom kuse, spojená částí hřbetu, která může dosáhnout podílu nejvýše 45 % hmotnosti celého dílu,
  • prsní řízek: celá nebo půlená vykostěná prsní část, tj. bez hrudní kosti a žeber. neporušená, berouce v úvahu obchodní úpravu čistá, bez cizích látek, znečištění nebo krve jatečná těla musí mít dobrou stavbu těla a musí být plně zmasilá. Prsa musí být dobře vyvinutá, široká, zaoblená a zmasilá, stehna musí být rovněž zmasilá.

Přípustné složky

složky na prsou, stehnech, biskupu, stehenních kloubech a špičkách křídel může být několik malých pírek, špiček brk a chloupků

Nepřípustné složky

bez vyčnívajících zlomených kostí

Technologický postup

chov kuřat na maso a dle  technologického postupu pro daný hybrid porážka na registrovaných jatkách chlazení vzduchem porcování  balení jednotlivých dílů nebo celého jatečně opracovaného trupu

Nadstandardní parametry

Chlazeno vzduchem, chov v hospodářství, které je registrováno v ústřední evidenci zvířat.

Rozhodčí metody

Stanovení celkového obsahu vody v děleném drůbežím mase (Chemický test) a stanovení celkového obsahu vody u jatečně opracovaných těl mražených Nařízení Komise (ES) č. 543/2008), v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled bez viditelných skvrn krve, s výjimkou skvrn malých a nenápadných, barva typická pro kuřecí maso

Vůně a chuť

chuť: typická pro kuře, vůně bez cizího zápachu

Konzistence

Čerstvá drůbež nesmí vykazovat žádné stopy po předchozím mražení

Procesní stav

Schválený