Cechovní normy

Masný polotovar – marinovaná masa

Číslo cechovní normy

2019-04-05-0426

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso, drůbeží maso (použije se jedna z těchto základních surovin); b) obsah masa minimálně 94 % hmotnostních; c) obsah tuku maximálně 25 % hmotnostních.

Přípustné složky

  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl),
  • koření;
  • extrakty  z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí ;
  • sušená zelenina;
  • kouřové aroma;
  • tekutý kouř;
  • rostlinný olej.

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití přídatných látek, živočišných nebo rostlinných bílkovin.

Technologický postup

Příprava masa, marinování, balení, chlazení. Určeno k tepelnému opracování.

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa; b) bez přídatných látek, bílkovinných přísad.   masný výrobek tepelně neopracovaný pro tepelnou úpravu.

Rozhodčí metody

Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: výrobek je na povrchu marinován

Vůně a chuť

Vůně a chuť: Vůně – příjemná, po použitém koření  

Konzistence

Konzistence: po upečení pevná a soudržná.

Procesní stav

Schválený