Masný polotovar – marinovaná masa
Číslo cechovní normy
2019-04-05-0426
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
a) vepřové maso, hovězí maso, drůbeží maso (použije se jedna z těchto základních surovin);
b) obsah masa minimálně 94 % hmotnostních;
c) obsah tuku maximálně 25 % hmotnostních.
Přípustné složky
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl),
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí ;
- sušená zelenina;
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- rostlinný olej.
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití přídatných látek, živočišných nebo rostlinných bílkovin.
Technologický postup
Příprava masa, marinování, balení, chlazení.
Určeno k tepelnému opracování.
Nadstandardní parametry
a) vysoký obsah masa;
b) bez přídatných látek, bílkovinných přísad.
masný výrobek tepelně neopracovaný pro tepelnou úpravu.
Rozhodčí metody
Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled: výrobek je na povrchu marinován
Vůně a chuť
Vůně a chuť: Vůně – příjemná, po použitém koření
Konzistence
Konzistence: po upečení pevná a soudržná.
Procesní stav
Schválený