Cechovní normy

Mléko konzumní trvanlivé

Číslo cechovní normy

2015-12-22-0104

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

* Plnotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku nejméně 3,5% hm. a obsahem bílkovin nejméně 2,9% hm.

* Plnotučné mléko nestandardizované - tepelně ošetřené mléko s obsahem tuku, který se od doby nadojení nezměnil, obsah tuku min. 3,5% hm.

*Polotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se sníženým obsahem tuku na najméně 1,5% hm. a max. 1,8% hm.

*Odstředěné mléko - tepelně ošetřené mléko jehož obsah tuku byl snížen na úroveň nejvýše 0,5 % hm.

* Mléko s jinou tučností - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku.

Přípustné složky

1) Obohacení mléko přídavkem mléčných bílkovin, minerálních solí nebo vitamínů v souladu s nařízením 1925/2006;

2) Snížení obsahu laktózy přeměnou na glukózu a galaktózu přídavkem enzymu laktáza.

3) V případě obohacení o přídavek mléčných bílkovin na min. úroveň 3,8%.

Nepřípustné složky

V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008.

Technologický postup

  • standardizace tučnosti mléka (s výjimkou mlék s nestandardizovaným obsahem tuku o tučnosti min. 3,5%);
  • tepelné ošetření teplotou přesahující 125 °C;
  • homogenizace (není povinná);
  • plnění do obalů;
  • chlazení;
  • expedice.

Nadstandardní parametry

Rozhodčí metody

Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 (gravimetrická
metoda), ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera.
Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu,
tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda
uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

mléčná bílá tekutina

Vůně a chuť

čistě mléčná, lahodná, bez cizích příchutí a pachů, mírně vařivá chuť přípustná.

Konzistence

Stejnorodá tekutina bez usazenin.

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:24:45

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:24:45

Do

-