Mléko konzumní trvanlivé
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0104
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
* Plnotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku nejméně 3,5% hm. a obsahem bílkovin nejméně 2,9% hm.
* Plnotučné mléko nestandardizované - tepelně ošetřené mléko s obsahem tuku, který se od doby nadojení nezměnil, obsah tuku min. 3,5% hm.
*Polotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se sníženým obsahem tuku na najméně 1,5% hm. a max. 1,8% hm.
*Odstředěné mléko - tepelně ošetřené mléko jehož obsah tuku byl snížen na úroveň nejvýše 0,5 % hm.
* Mléko s jinou tučností - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku.
Přípustné složky
1) Obohacení mléko přídavkem mléčných bílkovin, minerálních solí nebo vitamínů v souladu s nařízením 1925/2006;
2) Snížení obsahu laktózy přeměnou na glukózu a galaktózu přídavkem enzymu laktáza.
3) V případě obohacení o přídavek mléčných bílkovin na min. úroveň 3,8%.
Nepřípustné složky
V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008.
Technologický postup
- standardizace tučnosti mléka (s výjimkou mlék s nestandardizovaným obsahem tuku o tučnosti min. 3,5%);
- tepelné ošetření teplotou přesahující 125 °C;
- homogenizace (není povinná);
- plnění do obalů;
- chlazení;
- expedice.
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko;
- Česká potravina.
Rozhodčí metody
Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 (gravimetrická
metoda), ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera.
Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu,
tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda
uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
mléčná bílá tekutina
Vůně a chuť
čistě mléčná, lahodná, bez cizích příchutí a pachů, mírně vařivá chuť přípustná.
Konzistence
Stejnorodá tekutina bez usazenin.
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:24:45
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:24:45
Do
-
Výrobky v této normě
Lipánek lahodný - trvanlivé mléko polotučné 250 ml
Jihočeské mléko trvanlivé 1,5 % s víčkem
Jihočeské mléko trvanlivé 3,5 % 1 l s víčkem
Trvanlivé polotučné mléko 1,5% tuku
Trvanlivé plnotučné mléko 3,5% tuku
Jihočeské mléko trvanlivé plnotučné 1 litr (Retro edice)
Jihočeské mléko lahodné plnotučné 0,75 litru
Jihočeské mléko trvanlivé plnotučné 1 litr
Jihočeské mléko trvanlivé polotučné 1 litr
Jihočeské mléko trvanlivé plnotučné 1 litr
Lipánek lahodný - trvanlivé mléko polotučné 250 ml
Trvanlivé polotučné mléko 1,5% tuku
Trvanlivé plnotučné mléko 3,5% tuku
Trvanlivé plnotučné mléko 3,5% tuku
Jihočeské mléko trvanlivé plnotučné 1 litr
Jihočeské mléko trvanlivé polotučné 1 litr
Jihočeské mléko trvanlivé plnotučné 1 litr