Máslo
Číslo cechovní normy
2016-03-22-0144
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Máslo mlékárenské a koncentráty mléčného tuku - máslo
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
smetana
Přípustné složky
- mlékárenské kultury,
- smetanový zákys,
- kuchyňská sůl.
Nepřípustné složky
všechny v EU a ČR nepovolené suroviny a potravinářské přídatné látky
Technologický postup
výrobek obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze vody a tuku (nejméně 82 % tuku) eventuálně ve směsi s čistými mlékařskými kulturami, vyrobený tepelným a mechanickým zpracováním smetany
- Příjem mléka;
- odstředění mléka;
- pasterace smetany;
- zrání smetany (fyzikální, biologické);
- stloukání smetany;
- úprava standarizovaného obsahu vody, případně přídavek smetanového zákysu nebo soli;
- doprava másla k balicím strojům;
- balení;
- uchování v chladírenských nebo mrazírenských podmínkách.
Nadstandardní parametry
máslo pocházející ze smetany, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN ",Syrové kravské mléko“;
výrobek odpovídá definici "Česká potravina";
obsah vody max. 16 %.
Rozhodčí metody
- Metody zkoušení másla ČSN 570108, Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
- Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: obal čistý, neporušený, dobře uzavřený a správně označený;
barva: krémová až mírně světle nažloutlá, nikoliv do oranžova.
Vůně a chuť
čistá, charakteristická pro máslo, mléčná po sladké smetaně, jemně nakyslá u másla s biologickým zráním, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
roztíratelná při 15 °C, stejnorodá, popř. slabě krátká, na řezu se připouští jen drobné kapénky vody nebo podmáslí
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:10:09
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:10:09
Do
-