Cechovní normy

Máslo

Číslo cechovní normy

2016-03-22-0144

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Máslo mlékárenské a koncentráty mléčného tuku - máslo

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

smetana

Přípustné složky

  • mlékárenské kultury,
  • smetanový zákys,
  • kuchyňská sůl.

Nepřípustné složky

všechny v EU  a ČR nepovolené suroviny a potravinářské přídatné látky

Technologický postup

výrobek obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze vody a tuku (nejméně 82 % tuku) eventuálně ve směsi s čistými mlékařskými kulturami, vyrobený tepelným a mechanickým zpracováním smetany

  1. Příjem mléka;
  2. odstředění mléka;
  3. pasterace smetany;
  4. zrání smetany (fyzikální, biologické);
  5. stloukání smetany;
  6. úprava standarizovaného obsahu vody, případně přídavek smetanového zákysu nebo soli;
  7. doprava másla k balicím strojům;
  8. balení;
  9. uchování v chladírenských nebo mrazírenských podmínkách.

Nadstandardní parametry

máslo pocházející ze smetany, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN ",Syrové kravské mléko“;

výrobek odpovídá definici "Česká potravina";

obsah vody max. 16 %. 

Rozhodčí metody

  • Metody zkoušení másla ČSN 570108, Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
  • Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, dobře uzavřený a správně označený;

barva: krémová až mírně světle nažloutlá, nikoliv do oranžova.

Vůně a chuť

čistá, charakteristická pro máslo, mléčná po sladké smetaně, jemně nakyslá u másla s biologickým zráním, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

roztíratelná při 15 °C, stejnorodá, popř. slabě krátká, na řezu se připouští jen drobné kapénky vody nebo podmáslí

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 12:10:09

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 12:10:09

Do

-