Tavený sýr druhově pojmenovaný
Číslo cechovní normy
2017-02-28-0159
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - tavený
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
sýr druhově pojmenovaný
Přípustné složky
- máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku
- tavicí soli (citronany, fosforečnany)
- jedlá sůl
- nisin
Nepřípustné složky
všechny výše neuvedené
Technologický postup
- Příprava vstupních surovin (rozmělnění a homogenizace)
- tavení
- plnění do finálního obalu
- chlazení
Nadstandardní parametry
- dodržení minimálního obsahu sýra podle kterého je sýr pojmenován je minimálně 50% (více než 50 % sušiny taveného sýra je tvořeno sýrem, podle kterého je pojmenován)
- u výrobků vyrobených UHT způsobem tavení je výhodou jejich uchování při pokojové teplotě
- obsah laktózy do 5 % hmotnostních.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku– dle ČSN EN ISO 1735, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: lesklý, hladký barva: sýrově bílá až smetanová, případně odpovídající barvě použitého přírodního sýra
Vůně a chuť
čistá, odpovídající chuti druhu sýra
Konzistence
- roztíratelný sýr - lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní,
- sýr s lomem – lomivá, homogenní, nelepivá
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Karlova Koruna tavený sýr 140 g
Tavený sýr Lipno s Nivou 140 g
Tavený sýr Lipno s nivou 125 g
Jihočeská niva tavený sýr 60 % 125 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno s Nivou 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno s Nivou 140 g
Jihočeská niva tavený sýr 60 % 125 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno s Nivou 140 g