Špekáček
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0054
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita
Přípustné složky
Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita
Nepřípustné složky
Zařazení dle legislativy zaručená tradiční specialita
Technologický postup
- příprava suroviny na výrobu
- mělnění
- kutrování
- narážení
- uzení/vaření
- chlazení
- balení
- etiketování
Nadstandardní parametry
- vyšší obsah masa
- přírodní střeva hovězí kroužková a vepřová střeva
- bez zvýrazňovačů chuti, lepku a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody
Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek světle až tmavě růžové barvy, špekové kostky jsou nepravidelně rozložené, připouští se drobné dutinky, mírně vytavený tuk a drobná měkká kolagenní zrna,
Povrchový vzhled – barva světlé hnědá až zlatohnědá, kusy přibližně stejné hmotnosti bez deformace, kapičky zashclé šťávy přípustné
Vůně a chuť
Chuť přiměřeně slaná a kořeněná, na skusu je ohřátý výrobek šťavnatý
Vůně příjemná po čerstvé uzenině a koření
Konzistence
pružná, křehká, soudržná
Procesní stav
Schválený