Jaternice / Jaternicový prejt
Číslo cechovní normy
2017-08-22-0336
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vepřové maso, vepřová játra, příp. masový vývar a další vepřové droby (použití masového vývaru a dalších vepřových drobů závisí na individuální receptuře výrobce),
- obsah tuku maximálně 40 % hmotnostních
- obsah živočišných produktů minimálně 50 % hmotnostních.
Přípustné složky
- voda;
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- žemle nebo rohlíky;
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- zelenina (ochucovací složky) a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120).
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického vepřového masa a jater jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě kůží, dalších vepřových drobů a masového vývaru. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření, zeleninu (ochucovací složky) a žemle nebo rohlíky.
Technologický postup
Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů (v případě prejtu závisí na individuálním postupu výrobce), tepelné opracování, chlazení, balení, Technologický obal:
- pro jaternice přírodní střevo uzavírané špejlemi
- pro prejt se nestanovuje
Nadstandardní parametry
a) vysoký obsah masa, b) pro jaternice přírodní střevo uzavírané špejlemi, c) bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad
Rozhodčí metody
Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je výrobek našedlé barvy. Obsah je středně jemně vypracován s patrným zrněním masa. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled povrch je světle šedý. Jaternice jsou pravidelného plného tvaru.
Vůně a chuť
Chuť typicky lahodná po čerstvých vařených surovinách a ochucujících složkách, přiměřeně slaná a kořeněná. Vůně příjemná po vařeném mase a použitém koření.
Konzistence
Ve studeném stavu mírně tuhá, v ohřátém stavu kašovitá
Uživatel
Schváleno
20.8.2021 13:16:57
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
20.8.2021 13:16:57
Do
-