Klobása tepelně opracovaná - bílá, vařená
Číslo cechovní normy
2019-05-09-0429
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace),
- obsah masa minimálně 85 % hmotnostních,
- obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních.
Přípustné složky
- voda
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl)
- cukr
- koření
- zelenina (ochucující složky)
- složky ve formě potravin (např. sýr)
- extrakty koření získané neselektivní extrakcí
- přídatné látky:kyselina askorbová, erythorban sodný askorbát sodný, kyselina citrónová, trifosforečnany.
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása s ořechy). E 120 - kyselina karmínová, karmín. dusitan sodný
Technologický postup
Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení, Technologický obal: technologický obal, kalibr střeva min. 18 (přírodní i kolagenní)
Nadstandardní parametry
- vysoký obsah masa min. 85 %;
- přírodní střevo i kolagenní střevo;
- obsah soli max. 1,9 g/100g;
- obsah tuku max. 30 g/100g;
- bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad.
- omezení přídatných látek na: kyselina askorbová, erythorban sodný askorbát sodný, kyselina citrónová, trifosforečnany
Rozhodčí metody
Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled v nákroji a vypracování - na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření a také zde mohou být zastoupeny výrazně bílé, stejnoměrně rozmístěné kostky tučné suroviny. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Výrobek nesmí vykazovat vytavený tuk. Povrchový vzhled - výrobek světlé (bílé) barvy. Povrch je lesklý, hladký. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace. Kapičky zaschlé šťávy na povrchu jsou přípustné.
Vůně a chuť
Chuť - lahodná, jemně kořeněná. Vůně - příjemná.
Konzistence
tuhá, pevná, soudržná, na omak zrnitá, nesmí být nesoudržná nebo netypická měkká
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Klobása labužnická na gril Dobré maso na gril 400 g
Bratwurst - bílá grilovací klobása Grill menu 330 g
Bavorské klobásky uzené Grill & Fun
Bratwurst - bílá grilovací klobása NA GRIL 330 g
Bavorské klobásky šnek Grill & Fun
Bavorské klobásky se sýrem a slaninou