Čerstvý nezrající sýr včetně termizovaných ochucený a neochucený
Číslo cechovní normy
2019-06-05-0437
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko a/nebo smetana,
- mlékařské kultury,
- syřidlo,
- jedlá sůl.
Přípustné složky
Mléčná složka:
- mléčné složky (např.syrovátka, tvaroh, mléčné bílkoviny);
- stabilizátory v nezbytně nutném množství (quantum satis) ;
- vybrané druhy zeleniny, bylinek a ovoce;
- koření.
Nepřípustné složky
konzervační látky
Technologický postup
Pasterace směsi mléka a smetany – zakysání – zasýření – odstředění – přídavek minoritně zastoupených surovin – termizace – balení – chlazení
Nadstandardní parametry
surovina odpovídá ČCN „Syrové kravské mléko“;
Rozhodčí metody
Stanovení mikrobiologických požadavků dle platné legislativy; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají
a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: obal čistý, správně uzavřený, označený datem spotřeby, uvolňování syrovátky není na závadu.
barva: barva charakteristická pro použité suroviny a přísady.
Vůně a chuť
čistá, jemná, charakteristická pro použité suroviny
Konzistence
hladká, homogenní
Procesní stav
Schválený