Cechovní normy

Čerstvý nezrající sýr včetně termizovaných ochucený a neochucený

Číslo cechovní normy

2019-06-05-0437

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko a/nebo smetana,
  • mlékařské kultury,
  • syřidlo,
  • jedlá sůl.

Přípustné složky

Mléčná složka:
  • mléčné složky (např.syrovátka,  tvaroh, mléčné bílkoviny);
  • stabilizátory v nezbytně nutném množství (quantum satis) ;
Pro ochucující složku:
  • vybrané druhy zeleniny, bylinek a ovoce;
  • koření.

Nepřípustné složky

konzervační látky

Technologický postup

Pasterace směsi mléka a smetany – zakysání – zasýření – odstředění – přídavek minoritně zastoupených surovin – termizace – balení – chlazení

Nadstandardní parametry

surovina odpovídá ČCN „Syrové kravské mléko“;

Rozhodčí metody

Stanovení mikrobiologických požadavků dle platné legislativy; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: obal čistý, správně uzavřený, označený datem spotřeby, uvolňování syrovátky není na závadu. barva: barva charakteristická pro použité suroviny a přísady.

Vůně a chuť

čistá, jemná, charakteristická pro použité suroviny

Konzistence

hladká, homogenní

Procesní stav

Schválený