Sýry zrající pod mazem
Číslo cechovní normy
2020-06-12-0475
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - přírodní - zrající pod mazem
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko;
- jedlá sůl;
- mlékárenské kultury;
- syřidlo.
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka),
- mléčné bílkoviny na standardizaci mléka (získané membránovými technologiemi),
- v EU a ČR povolená barviva.
Nepřípustné složky
V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008.
Technologický postup
Standardizace mléka a sýření→ zpracování sýřeniny na výrobníku → napouštění sýrového zrna do forem → odkapání → solení → zrání za řízených podmínek+ aplikace mazové kultury na povrch sýra a obracení sýrů během zrání→ balení → expedice
Nadstandardní parametry
- Surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko;
- Česká potravina;
- Vyrobeno v České republice;
- odpovídá definici " česká potravina".
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534.
Stanovení obsahu tuku - dle ČSN EN ISO 1735
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: sýrově žlutá;
barva povrchu: tmavší žlutá až narůžovělá.
Vůně a chuť
chuť mléčně nakyslá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem, příjemně slaná, jemně až výrazně pikantní,
vůně: čistá, charakteristická pro sýry zrající pod mazem.
Konzistence
jemná, pružná, měkká podle obsahu tuku
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:22:19
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:22:19
Do
-