Masný polotovar – mletá masa
Číslo cechovní normy
2019-03-19-0422
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace) b) obsah masa minimálně 85 % hmotnostních c) obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních
Přípustné složky
voda, jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl), koření, sušená zelenina a možno přidat přídatné látky (antioxidanty, konzervanty, regulátory kyselosti)
Nepřípustné složky
Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, umělých barviv, zvýrazňovačů chuti, škrobu a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. E 120 - kyselina karmínová, karmín.
Technologický postup
Příprava surovin, míchání, tvarování, balení, chlazení Určeno k tepelnému opracování.
Nadstandardní parametry
a) vysoký obsah masa; b) bez přídatných látek, bílkovinných přísad.
Rozhodčí metody
Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled: po použitém mase, po tvarování, případně viditelné kousky kožení.
Vůně a chuť
Vůně a chuť: Vůně – příjemná, po použitém koření
Konzistence
Konzistence: po upečení pevná a soudržná.
Uživatel
Schváleno
19.3.2019 15:17:05
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
19.3.2019 15:17:05
Do
-