Cechovní normy

Masný polotovar – mletá masa

Číslo cechovní normy

2019-03-19-0422

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace) b) obsah masa minimálně 85 % hmotnostních c) obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních

Přípustné složky

voda, jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl), koření, sušená zelenina a možno přidat přídatné látky (antioxidanty, konzervanty, regulátory kyselosti)

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, umělých barviv, zvýrazňovačů chuti, škrobu a živočišných bílkovin. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. E 120 - kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Příprava surovin, míchání, tvarování, balení, chlazení Určeno k tepelnému opracování.

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa; b) bez přídatných látek, bílkovinných přísad.

Rozhodčí metody

Obsah masa - obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky - ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: po použitém mase, po tvarování, případně viditelné kousky kožení.

Vůně a chuť

Vůně a chuť: Vůně – příjemná, po použitém koření  

Konzistence

Konzistence: po upečení pevná a soudržná.

Uživatel

Schváleno

19.3.2019 15:17:05

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

19.3.2019 15:17:05

Do

-