Mléko konzumní čerstvé
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0106
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléko - mléko tekuté
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
* Plnotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku nejméně 3,5% hm. a obsahem bílkovin nejméně 2,9% hm.
* Plnotučné mléko nestandardizované - tepelně ošetřené mléko s obsahem tuku, který se od doby nadojení nezměnil, obsah tuku min. 3,5% hm.
*Polotučné mléko - tepelně ošetřené mléko se sníženým obsahem tuku na najméně 1,5% hm. a max. 1,8% hm.
*Odstředěné mléko - tepelně ošetřené mléko jehož obsah tuku byl snížen na úroveň nejvýše 0,5% hm.
* Mléko s jinou tučností - tepelně ošetřené mléko se standardizovaným obsahem tuku.
Přípustné složky
1) Obohacení mléko přídavkem mléčných bílkovin, minerálních solí nebo vitamínů v souladu s nařízením 1925/2006; 2) Snížení obsahu laktózy přeměnou na glukózu a galaktózu přídavkem enzymu laktáza. 3) V případě obohacení o přídavek mléčných bílkovin na min. úroveň 3,8%.
Nepřípustné složky
V EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008.
Technologický postup
- standardizace tučnosti mléka (s výjimkou mlék s nestandardizovaným obsahem tuku o tučnosti min. 3,5%);
- tepelné ošetření teplotou nepřesahující 125°C;
- homogenizace (není povinná);
- plnění do obalů.
Nadstandardní parametry
Mléčná surovina odpovídá cechovní normě„Syrové kravské mléko“, Česká potravina.
Rozhodčí metody
Referenční metoda pro stanovení obsahu tuku ČSN EN ISO 1211 (gravimetrická
metoda), ČSN ISO 488 butyrometricky dle Gerbera.
Metody zkoušení mléka a tekutých mléčných výrobků ČSN 57 0530 sušinu,
tukuprostou sušinu a obsah bílkovin, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda
uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
mléčně bílá tekutina, u nehomogenizovaných mlék vyvstátá vrstva tuku na povrchu
Vůně a chuť
čistě mléčná, lahodná, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
stejnorodá tekutina bez usazenin, , u nehomogenizovaných mlék vyvstátá vrstva tuku na povrchu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:24:57
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:24:57
Do
-
Výrobky v této normě
Opočenské čerstvé mléko plnotučné
K-Jarmark Čerstvé mléko plnotučné 1l
K-Jarmark Čerstvé mléko polotučné 1l
BONI Čerstvé mléko polotučné 1l
Pilos čerstvé mléko plnotučné 3,5% PET 1l
Pilos čerstvé mléko polotučné 1,5% 1l
Jihočeské mléko čerstvé 1,5 % 1 l