Cechovní normy

Jogurt bílý zrající v tanku

Číslo cechovní normy

2016-02-2-0099

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus  thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus v  poměru 1:2 až 2:1), kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 107 na 1 gramu výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Přípustné složky

  • sušené mléko
  • zahuštěné mléko
  • koncentráty mléčných bílkovin
  • podmáslí a dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Nepřípustné složky

  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • přidané konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky

Technologický postup

  1. příprava mléčné (smetanové) směsi pasterace
  2. vychlazení na teplotu fermentace
  3. přídavek jogurtové kultury
  4. fermentace v procesním tanku v řízených podmínkách
  5. naplnění do spotřebitelského obalu
  6. vychlazení skladování v chladu před expedicí
Při fermentaci je důležité udržet poměr laktobacilů a streptokoků a vytvořit podmínky pro vznik požadovaného množství metabolitů
  • kyselina mléčná: 0,85-1,20 %
  • acetaldehyd: 10-16 mg/kg
  • biacetyl: 1-2 mg/kg
Ideální poměr obou mikroorganismů je 1:1, ale může být posunut mírně jak ve prospěch laktobacilů, tak ve prospěch streptokoků (viz. výše uvedené poměry 1:2 až 2:1), nicméně ve výrobku musejí být zastoupeny vždy oba mikroorganismy jogurtové kultury. Konečný poměr obou druhů je pak nejvíce ovlivněn dobou kultivace, teplotou inkubace a velikostí inokula a určuje výslednou chuť výrobku.

Nadstandardní parametry

  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko,
  • jogurt  nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky,
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
  • četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku,

Rozhodčí metody

  • Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C,
  • Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozeně bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

chuť: příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře

Konzistence

jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Procesní stav

Zrušený