Cechovní normy

Masové konzervy

Číslo cechovní normy

2016-03-21-0118

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - konzervy

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

maso podle živočišného druhu uvedeného v názvu výrobku (min. 80 %)

Přípustné složky

  • vepřové kůže použité jako pojivo v maximálním množství  8%;
  • sůl a dusitanová solící směs (směs soli a konzervantu E250);
  • želírující látka: karagenan (E407);
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • česnek;
  • kouřové aroma;
  • tekutý kouř;
  • pitná voda.

Nepřípustné složky

strojně oddělené maso, přítomnost masa jiného živočišného druhu, než je v názvu, fosfáty. látky zvýrazňující chuť a vůni

Technologický postup

  1. Příprava masových surovn nařezání
  2. míchání směsi masa a ostatních surovin a přísad
  3. plnění do obalů
  4. uzavírání obalů
  5. sterilace
  6. chlazení
  7. osušení obalů
  8. etiketace a balení.

Nadstandardní parametry

  • Vysoký obsah masa (min.80 %) – vyšší než jsou požadavky Vyhlášky č. 326/2011 pro vybrané masné konzervy
  • Výrobky nesmí obsahovat strojně oddělené maso
  • Nižší obsah tuku (max.25 %)
  • Bez fosfátů.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu tuku, soli, vody v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

masová kompaktní hmota, částečně vytavený tuk, aspik a šťáva není na závadu

Vůně a chuť

chuť: po použitém druhu masa, přiměřeně slaná a kořeněná vůně: po použitém druhu masa, bez cizích pachů

Konzistence

krájitelná

Procesní stav

Schválený