Masové konzervy
Číslo cechovní normy
2016-03-21-0118
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - konzervy
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
maso podle živočišného druhu uvedeného v názvu výrobku (min. 80 %)
Přípustné složky
- vepřové kůže použité jako pojivo v maximálním množství 8%;
- sůl a dusitanová solící směs (směs soli a konzervantu E250);
- želírující látka: karagenan (E407);
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
- česnek;
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- pitná voda.
Nepřípustné složky
strojně oddělené maso, přítomnost masa jiného živočišného druhu, než je v názvu, fosfáty.
látky zvýrazňující chuť a vůni
Technologický postup
- Příprava masových surovn nařezání
- míchání směsi masa a ostatních surovin a přísad
- plnění do obalů
- uzavírání obalů
- sterilace
- chlazení
- osušení obalů
- etiketace a balení.
Nadstandardní parametry
- Vysoký obsah masa (min.80 %) – vyšší než jsou požadavky Vyhlášky č. 326/2011 pro vybrané masné konzervy
- Výrobky nesmí obsahovat strojně oddělené maso
- Nižší obsah tuku (max.25 %)
- Bez fosfátů.
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu tuku, soli, vody
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
masová kompaktní hmota, částečně vytavený tuk, aspik a šťáva není na závadu
Vůně a chuť
chuť: po použitém druhu masa, přiměřeně slaná a kořeněná
vůně: po použitém druhu masa, bez cizích pachů
Konzistence
krájitelná
Procesní stav
Schválený