Cechovní normy

Majonéza salátová pro lahůdkářské výrobky

Číslo cechovní normy

2015-10-15-0032

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - výrobky z vajec - majonézy

Zadavatel normy

Společnost

Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • olej řepkový min. 70 %,
  • žloutky pasterované nejméně 3 % nebo žloutky sušené v přepočtu na žloutky pasterované nejméně 3%,
  • ocet kvasný lihový,
  • jedlá sůl.

Přípustné složky

Nepřípustné složky

  • konzervační látky,
  • barviva kromě betakarotenu,
  • aromata.

Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Nadstandardní parametry

řepkový olej v množství nejméně 70 % obsah žloutku nejméně 3 % neobsahuje konzervační látky.

Rozhodčí metody

Není požadována.

Senzorické požadavky

Vzhled

homogenní pastovitá hmota, barva smetanově bílá až slabě nažloutlá

Vůně a chuť

chuť slanokyselá, bez cizích příchutí, vůně typická pro majonézu, čistá, bez stop pachu po žluklém oleji,

Konzistence

pastovitá až polotuhá.

Procesní stav

Schválený