Tavený sýr druhově nepojmenovaný (s různým obsahem tuku, ochucený i neochucený)
Číslo cechovní normy
2020-09-08-0498
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - tavený - roztíratelný
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
* přírodní sýry různého druhu jako základní surovina
Přípustné složky
* máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku;
* sušené mléko;
* sušená syrovátka;
* podmáslí;
* tvaroh;
* koncentrát mléčných bílkovin;
* tavicí soli;
* sůl;
* ochucující složky: koření, bylinky, zelenina, houby, masné produkty, jiný typ sýra ...;
* ostatní schválené potravinářské přídatné látky;
* pitná voda.
Nepřípustné složky
v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008
Technologický postup
- Příprava vstupních surovin (rozmělnění a homogenizace);
- tavení;
- plnění do obalu;
- chlazení;
- skladování.
Nadstandardní parametry
- vyrobeno v České republice;
- ospovídá definici "česká potravina"
- dodržení minimálního obsahu sýra 50 % (více než 50 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry);
- u vysokotučných tavených sýrů - dodržení minimálního obsahu sýra 40 %(více než 40 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry) ;
- u vysokotučných tavených sýrů ochucených, s podílem ochucující složky nad 5 % - dodržení minimálního obsahu sýra 35 % (více než 35 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry) ;
- u TS se šunkou - použitá surovina vyhovuje ČCN Šunka výběrová nebo ČCN Šunka nejvyšší jakosti;
- u výrobku vyrobeného UHT způsobem - možnost uchování výrobku před otevřením při pokojové teplotě;
Rozhodčí metody
* Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
* Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda
* V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: lesklý, hladký; u ochucených tavených sýrů viditelné kousky použité ochucující složky
barva: sýrově bílá až smetanová; u ochucených tavených sýrů odpovídající barvě použitých sýrů a/nebo ochucující složky
Vůně a chuť
čistá, odpovídající použité surovině a ochucující složce
Konzistence
1) roztíratelný tavený sýr: lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní; u ochucených TS viditelné kousky použité ochucující složky;
2) tavený sýr s lomem: lomivá, homogenní, nelepivá; u ochucených TS viditelné kousky použité ochucující složky.
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 14:17:16
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 14:17:16
Do
-
Výrobky v této normě
Tavený sýr Jihočeské Lipno se šunkou 60 %
Tavený sýr Jihočeské Lipno se sníženým obsahem tuku
Tavený sýr Jihočeské Lipno extra smetanové
Tavený sýr Jihočeské Lipno se šunkou nejvyšší jakosti a zeleninou 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno s Nivou
Tavený sýr Jihočeské Lipno TRIO
Tavený sýr Jihočeské Lipno se šunkou nejvyšší jakosti a zeleninou 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno s Nivou 140 g
Jihočeská niva tavený sýr 60 % 125 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno extra smetanové 200 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno extra smetanové 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno TRIO 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno se sníženým obsahem tuku 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno se sníženým obsahem tuku 200 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno se šunkou 60 % 125 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno extra smetanové 125 g
Tavený sýr Lipánek extra smetanový 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno se šunkou nejvyšší jakosti 200 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno se šunkou nejvyšší jakosti 140 g
Tavený sýr Jihočeské Lipno se šunkou nejvyšší jakosti a zeleninou 140 g