Cechovní normy

Tavený sýr druhově nepojmenovaný (s různým obsahem tuku, ochucený i neochucený)

Číslo cechovní normy

2020-09-08-0498

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Sýr - tavený - roztíratelný

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

* přírodní sýry různého druhu jako základní surovina

Přípustné složky

* máslo nebo smetana pro standardizaci obsahu tuku;

* sušené mléko;

* sušená syrovátka;

* podmáslí;

* tvaroh;

* koncentrát mléčných bílkovin;

* tavicí soli;

* sůl;

* ochucující složky: koření, bylinky, zelenina, houby, masné produkty, jiný typ sýra ...;

* ostatní schválené potravinářské přídatné látky;

* pitná voda.

Nepřípustné složky

v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008

Technologický postup

  1. Příprava vstupních  surovin (rozmělnění  a homogenizace);
  2. tavení;
  3. plnění do obalu;
  4. chlazení;
  5. skladování.

Nadstandardní parametry

  • vyrobeno v České republice;
  • ospovídá definici "česká potravina"
  • dodržení minimálního obsahu sýra 50 % (více než 50 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry);
  • u vysokotučných tavených sýrů - dodržení minimálního obsahu sýra 40 %(více než 40 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry) ;
  • u vysokotučných tavených sýrů ochucených, s podílem ochucující složky nad 5 % - dodržení minimálního obsahu sýra 35 % (více než 35 % sušiny taveného sýra je tvořeno přírodními sýry) ;
  • u TS se šunkou - použitá surovina vyhovuje ČCN Šunka výběrová nebo ČCN Šunka nejvyšší jakosti;
  •  u výrobku vyrobeného UHT způsobem - možnost uchování výrobku před otevřením při pokojové teplotě;

 

Rozhodčí metody

* Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
* Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda

* V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

vzhled: lesklý, hladký; u ochucených tavených sýrů viditelné kousky použité ochucující složky
barva: sýrově bílá až smetanová; u ochucených tavených sýrů odpovídající barvě použitých sýrů a/nebo ochucující složky

Vůně a chuť

čistá, odpovídající použité surovině a ochucující složce

Konzistence

1) roztíratelný tavený sýr: lehce roztíratelná, nelepivá, nelomivá, hladká, homogenní; u ochucených TS viditelné kousky použité ochucující složky;

2) tavený sýr s lomem: lomivá, homogenní, nelepivá; u ochucených TS viditelné kousky použité ochucující složky.

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 14:17:16

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 14:17:16

Do

-