Smetanový krém netermizovaný
Číslo cechovní normy
2015-12-22-0030
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - smetanové krémy
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- tvaroh
- smetana nebo mléko
- cukr
Přípustné složky
* jednosložkový ochucující komponent;
* ochucující složka v podobě zpracovaných ovocných a jiných ochucujících komponentů (tyto samostatné produkty mohou obsahovat technologicky nezbytně nutné přídatné látky, schválené EU a CZ legislativou);
* přírodní rostlinné a ovocné extrakty a koncentráty;
* potraviny s barvícími účinky.
Nepřípustné složky
* všechny v EU a CZ nepovolené suroviny;
* potravinářské přídatné látky.
Technologický postup
1) výroba tvarohu a smetany (mléka);
2) míchání mléčných složek a všech ingrediencí;
3) plnění do obalů;
4) chlazení;
5) expedice.
Nadstandardní parametry
* vyrobek byl vyroben na území ČR * odpovídá legislativní definici "česká potravina"
* neobsahuje chemicky modifikované škroby * neobsahuje konzervanty
* obsahuje pouze přírodní aromata
* neobsahuje sladidla
* neobsahuje barviva
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534, Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: stejnorodá, smetanová nebo charakteristická po použitých přísadách
Vůně a chuť
jemná tvarohovo-smetanová, charakteristická po použité ochucující složce
Konzistence
polotuhá, krémovitá, s různým stupněm nášlehu nebo bez nášlehu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:13:08
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:13:08
Do
-