Pšeničné běžné pečivo
Číslo cechovní normy
2017-12-01-0359
Zařazení dle legislativy
Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - běžné pečivo - pšeničné
Zadavatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
Praha 9, 190 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
• pšeničná mouka hladká světlá;
• rostlinný olej a/nebo vepřové sádlo a/nebo margarín v množství min. 4 % vztaženo na množství mouky; pro margarín platí tyto parametry: obsah tuku min. 80 %, obsah transmastných kyselin max. 2 %, bez konzervačních látek;
• čerstvé droždí;
• jedlá sůl nebo jedlá sůl obohacená jódem;
• pitná voda.
Přípustné složky
• pšeničný kvas, pšeničný kvas sušený a/nebo pšeničný omládek;
• žitný kvas;
• sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.);
• cukr (sacharóza, glukóza, příp. jiné cukry);
• mléko sušené odstředěné a/nebo sušená mléčná syrovátka, příp. jiné sušené mléčné produkty;
• enzymy;
• látka zlepšující mouku kyselina askorbová E300 nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly);
• rostlinné vlákniny (bramborová, pšeničná, řepná, psyllium aj.);
• pšeničný lepek;
• instantní (bobtnavé) mouky z různých obilovin (např. pšeničná, kukuřičná, rýžová aj.);
• bramborové produkty (např. vločky, kaše nebo mouka);
• kromě olejů a tuků ostatní složky v margarínu (např. voda, cukr, sůl, ocet, citronová šťáva aj.);
• přídatné látky v margarínu (emulgátory, regulátory kyselosti, antioxidanty, aroma a barviva - karoteny (E160), riboflavin (E101) a jiná barviva kromě syntetických žlutí E102, E104 a E110 .
POSYPY:
• kmín celý;
• mák;
• sůl hrubá;
• případné jiné složky podle receptury výrobce.
Nepřípustné složky
Přídatné látky jiné než kyselina askorbová nebo její přírodní zdroje (např. prášek ze sušené aceroly).
Technologický postup
- výroba těsta nepřímým/přímým způsobem vedení;
- zrání těsta;
- tvarování;
- kynutí;
- případně nařezání povrchu klonků, nebo jejich posyp;
- pečení;
- chladnutí;
- případně krájení a balení.
Nadstandardní parametry
• Pečivo bez jiných přídatných látek než kyselina askorbová a přídatných látek obsažených v margarínu (které neplní technologickou funkci v hotovém výrobku).
• Minimální obsah recepturní dávky tuku 4 % na použité celkové množství mouky.
Rozhodčí metody
hmotnost; senzorické hodnocení; v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
- Rohlík – pečivo typického svinutého tvaru; rovné nebo mírně zahnuté, pravidelně formované; klenuté; vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá, sypaná nebo nesypaná posypem; spodní kůrka čistá; barva střídy světlá po použitých surovinách; střída jemně pórovitá.
- Houska a pletýnka – pečivo ručně tvarované ze tří pramenů těsta; pravidelně formované; klenuté; vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá, sypaná nebo nesypaná posypem; spodní kůrka čistá; barva střídy světlá po použitých surovinách; střída jemně pórovitá.
- Ražené tvary - s tvarem a ražením podle použité raznice; pravidelně formované; klenuté; vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá, sypaná nebo nesypaná posypem; spodní kůrka čistá; barva střídy světlá po použitých surovinách; střída jemně pórovitá.
- Bagety a veky - pečivo typického svinutého tvaru; pravidelně formované; klenuté; povrch hladký nebo nařezaný; u bagety možnost typických prasklin na povrchu nebo na boku; vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá, sypaná nebo nesypaná posypem; spodní kůrka čistá; barva střídy světlá po použitých surovinách; střída jemně pórovitá.
Vůně a chuť
Typická pečivová, po použitých složkách; popř. slabě po posypu; bez cizích pachů a příchutí.
Konzistence
- Kůrka dobře propečená, křupavá.
- Střída dobře propečená, pružná a měkká.
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Ličenský rohlík sypaný mákem nebo solí a kmínem nebo bez posypu
Houska Hradišťská omládková DŽAMBO 60 g
Houska omládková DŽAMBO nesypaná
Staročeská houska se solí a kmínem
Staročeský rohlík se solí a kmínem
Ličenská houska 50 g (nesypaná)
Ličenská houska 50 g (posyp mák nebo kmín a sůl nebo bez posypu)
Ličenská houska 50 g (posyp mák nebo kmín a sůl nebo bez posypu)