Cechovní normy

Tyčinky trvanlivé

Číslo cechovní normy

2018-03-09-0368

Zařazení dle legislativy

Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - trvanlivé pečivo

Zadavatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • pšeničná mouka;
  • rostlinný tuk a/nebo živočišný tuk (vepřové sádlo) nejméně 5 % na mouku;
  • sůl;

Přípustné složky

  • jiné druhy mouk
  • droždí nebo kypřicí látky;
  • koření a směsí koření;
  • různé druhy sýrů;
  • různé druhy semínek;
  • regulátor kyselosti NaOH

Nepřípustné složky

  • umělá aromata a barviva;
  • přídatné látky zvýrazňující chuť

Technologický postup

  • výroba těsta;
  • tvarování těsta;
  • povrchová úprava před pečením (např. louhování, posyp solí)
  • pečení tyčinek;
  • chlazení tyčinek;
  • spotřebitelské a obchodní balení;

Nadstandardní parametry

 Aktivita vody (AW) trvanlivých tyčinek musí být dle laboratorní analýzy akreditované laboratoře menší než 0,60. Vstupní suroviny musí pocházet z tuzemského trhu – více než 75%. Produkty nesmí obsahovat umělá aromata, látky zvýrazňující chuť, barviva.

Rozhodčí metody

Stanovení aktivity vody.

V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

  • vzhled – sůl na povrchu při použití posypu
  • barva – hnědá až zlatohnědá

Vůně a chuť

chuť a vůně – charakteristická pečivová; po použitém koření či jiné použité ochucující složce

Konzistence

konzistence – křehká, křupavá

Uživatel

Schváleno

11.12.2024 11:11:15

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

11.12.2024 11:11:15

Do

-