Jogurt zrající v tanku – ochucený (s příchutí)
Číslo cechovní normy
2017-07-18-0307
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - jogurt
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- bílá jogurtová složka odpovídá ČCN 2016-02-2-0099 jogurt bílý zrající v tanku;
- Ochucující složka dle výrobce - pro ochucující složku ovocnou platí: pro ovoce typu jahody, borůvky, maliny, broskve, meruňky apod. min. 4,5 % , pro citrusové plody min. 1% a pro tropické ovoce typu banány, kiwi, ananas atd. min. 2 % ve finálním výrobku
Přípustné složky
nejsou definovány
Nepřípustné složky
vše neuvedené v povinných a přípustných složkách
Technologický postup
1. příprava mléčné (smetanové) směsi
2.pasterace a homogenizace
2. vychlazení na teplotu fermentace
3. přídavek jogurtové kultury
4. fermentace v procesním tanku v řízených podmínkách
5. chlazení
6. finální úprava konzistence
7. přidání ochucující složky
8. naplnění do spotřebitelského obalu
9. skladování v chladu před expedicí
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko“;
- odpovídá definici "Česká potravina;
- garantovaný obsah ovoce a dalších ochucujících složek;
- vyrobeno v České republice.
Rozhodčí metody
Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 – Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C.
Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232.
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně a po ochucující složce;
vzhled: dán ochucující složkou – kousky ochucující složky (ovoce, čokolády, ořechů apod.)
Vůně a chuť
příjemně nakyslá, jogurtová, čistá vůně po použité kultuře, po ochucující složce
Konzistence
jemně krémová, homogenní, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu
Uživatel
Schváleno
26.4.2022 12:20:02
Schválil
Cechovní normy
Procesní stav
Schválený
Platnost
Od
26.4.2022 12:20:02
Do
-
Výrobky v této normě
Náš kraj smetanový jogurt borůvkový 250g
Boni active s bifidokulurou - vanilkový jogurt s bifidokulturou
Náš kraj smetanový jogurt jahoda, 250g
Náš kraj smetanový jogurt meruňka, 250g
Jihočeský Nature jahodový jogurt bez laktózy
K-Jarmark jogurt borůvka, 2,9 %
K-Jarmark jogurt jahoda, 2,9 %
K-Jarmark jogurt broskev, 2,9%
K-Jarmark jogurt třešeň, 3,0%, 150 g
K-Jarmark jogurt malina, 3,0%, 150 g
Jihočeský Nature jahodový jogurt bez laktózy (
Jihočeský Nature jahodový jogurt bez laktózy
K-Jarmark jogurt borůvka, 2,9 %, 150 g
K-Jarmark jogurt borůvka, 2,9 %, 500 g
K-Jarmark jogurt jahoda, 2,9 %, 150 g
K-Jarmark jogurt jahoda, 2,9 %, 500 g
K-Jarmark jogurt ořech a med, 4,7%, 150 g
K-Jarmark jogurt broskev, 2,9%, 150 g
K-Jarmark jogurt broskev, 2,9%, 500 g
K-Jarmark jogurt malina, 3,0%, 150 g
K-Jarmark jogurt nugát, 3,7%, 150 g
K-Jarmark jogurt třešeň, 3,0%, 150 g