Mléčné krémy a dezerty bez tepelného ošetření před plněním (čerstvé)
Číslo cechovní normy
2016-09-06-0128
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - mléčné výrobky ostatní
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko a smetana
Přípustné složky
- ostatní mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana, sušené mléko či syrovátka, apod.)
- kakao
- vanilka
- přírodní aromata
- cukr
- ochucující složky v podobě zpracovaných ovocných a ochucujících komponentů (tyto samostatné produkty mohou obsahovat technologicky nezbytně nutné pektiny, škroby a želatinu v max. množství 5%, přírodní rostlinné a ovocné extrakty a koncentráty, přírodní barviva)
Nepřípustné složky
- želatina mimo ochucující složku
- škroby mimo ochucující složku a barviva mimo ochucující složku
- stabilizátory
- chemicky modifikované škroby
- náhradní sladidla
- konzervační látky
Technologický postup
Mléčný krém a dezert – výrobek z mléka respektive smetany s obsahem mléka nejméně 85 % hmotnostních mléčné složky ve složení výrobku (bez ochucující složky). Bez následného tepelného ošetření.
- příprava směsi podle receptury
- míchání složek, komponentů a ochucujících složek
- plnění do spotřebitelských obalů
- vychlazení
- expedice
Nadstandardní parametry
- surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko
- bez tepelného ošetření finálního produktu
- základní mléčná hmota krému či dezertu neobsahuje želatinu, škroby a barviva, neobsahuje stabilizátory, modifikované škroby, náhradní sladidla, konzervační látky, umělá aromata
Rozhodčí metody
- Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534
- Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 – Gravimetrická metoda
v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Senzorické požadavky
Vzhled
barva: stejnorodá, charakteristická po použitých surovinách a přísadách
Vůně a chuť
příjemná mléčná, charakteristická po použitých ochucujících složkách (tak jak jsou definovány v přípustných složkách)
Konzistence
polotuhá, jemně krémovitá, mírné uvolnění syrovátky není na závadu
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Jihočeská zakysaná smetana 15 %
Lahůdka - zahradní jahody – bez laktózy
Jihočeská zakysaná smetana 15 % bez laktózy
Jihočeská zakysaná lehká 8 % - kysaný mléčný výrobek
Jihočeská zakysaná smetana 11 %
Jihočeská zakysaná smetana 15 %
Jihočeská zakysaná smetana 18 %
Jihočeská zakysaná smetana 15 % s nízkým obsahem laktózy
Lahůdka - zahradní jahody – bez laktózy
Pochoutka dezert s kysanou smetanou a jahodami
Pochoutka dezert s kysanou smetanou a višněmi
Pochoutka dezert s kysanou smetanou, mléčnou čokoládou a lískovým oříškem
Pochoutka dezert s kysanou smetanou, banánem a mléčnou čokoládou
Pochoutka dezert s kysanou smetanou a vanilkou
Pochoutka dezert s kysanou smetanou a borůvkami
Pochoutka dezert s kysanou smetanou a borůvkami
Jihočeská zakysaná smetana 15 %
Jihočeská zakysaná smetana 15 % s nízkým obsahem laktózy
Jihočeská zakysaná smetana 15 % bez laktózy