Cechovní normy

Vinná klobása

Číslo cechovní normy

2019-11-04-0456

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - masné polotovary

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

a) vepřové maso, hovězí maso (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace), víno; b) obsah masa minimálně 60 % hmotnostních; c) obsah tuku maximálně 25 % hmotnostních; d) obsah vína minimálně 2,5 % hmotnostních.

Přípustné složky

  • voda,
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl),
  • cukry,
  • koření,
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí,
  • sušená vaječná melanž,
  • mléko,
  • žemle,
  • strouhanka,
  • přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti).
 

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných a rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou uvedeny v přípustných složkách. E 120 - kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Příprava surovin, míchání, plnění do technologických obalů, balení, chlazení. Přírodní skopové střevo, průměr max. 24 mm.

Nadstandardní parametry

a) vysoký obsah masa b) bez SOM a drůbežího SOM, barviv, vlákniny, zvýrazňovačů chuti, škrobu a bílkovinných přísad   masný výrobek tepelně neopracovaný pro tepelnou úpravu

Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

výrobek je barvy světlé (bílé, světle růžové)

Vůně a chuť

Chuť po upečení - typická pro tento výrobek, zřetelná chuť po vínu, přiměřeně slaná a šťavnatá. Vůně – příjemná, zřetelná vůně po vínu.

Konzistence

po upečení pevná a soudržná

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem 450 g

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem PULT

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem vážená

Vinná klobása

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 450 g

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 850 g

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 PULT

Vinná klobása - volně ložená

Vinná klobása 0,6 kg

Vinná klobása 1,8 kg

Vinná klobása (bez lepku)

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 450 g

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 850 g

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 XXL

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 PULT

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s příchutí svařeného vína

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s příchutí svařeného vína

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 450 g

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem 450 g

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem PULT

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem XXL

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem vážená

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s příchutí svařeného vína

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 450 g

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 - 850 g

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 PULT

K-Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury z roku 1955 XXL

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem PULT

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s příchutí svařeného vína

K - Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury 1955 cca 450g/8

K - Mistři od Fochu Vinná klobása dle receptury 1955 cca 450g/8

K - Mistři od Fochu Nevinná klobása s červeným vínem PULT

Vinná klobása