Speciální paštiky
Číslo cechovní normy
2018-02-22-0367
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- játra (např. vepřová, kuřecí, kachní, husí, apod.);
- obsah jater minimálně 25 % hmotnostních;
- obsah tuku maximálně 50 %.
Přípustné složky
- voda;
- vepřové maso;
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- dusitanová sůl;
- cukry;
- koření;
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
- alkohol;
- zelenina a ovoce (ochucující složky);
- ořechy;
- bramborový škrob;
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- složky ve formě potravin (např. sýr, smetana, máslo, mléko) a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120).
Nepřípustné složky
Technologický postup
Nadstandardní parametry
- vysoký obsah jater
- bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti
Rozhodčí metody
Senzorické požadavky
Vzhled
Vůně a chuť
Konzistence
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Pikok Francouzská paštika XXL 400g
Jemná játrová paštika cca 1 kg
Pikok Francouzská paštika 300g
Játrový sýr 300g Příbramská uzenina
Játrový sýr bloček 450g Příbramská uzenina
Pikok Francouzská paštika s provensálským kořením 300g