Cechovní normy

Tlačenka

Číslo cechovní normy

2017-08-22-0337

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • vepřové maso, drůbeží maso, příp. vepřové droby a vepřová krev (použije se vždy vepřové nebo drůbeží maso, případně masový vývar, použití masového vývaru, vepřových drobů a vepřové krve závisí na individuální receptuře výrobce)
  • obsah tuku maximálně 35 % hmotnostních
  • obsah živočišných produktů  minimálně 65 % hmotnostních.

Přípustné složky

  • voda;
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • kouřové aroma;
  • tekutý kouř;
  • zelenina (ochucovací složky) a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120).

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě kůží, masového vývaru, vepřových drobů a vepřové krve. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a zeleninu (ochucovací složky); E 120 - kyselina karmínová, karmíny.

Technologický postup

Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení, balení Technologický obal: Nestanovuje se

Nadstandardní parametry

  1. vysoký obsah masa
  2. bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad

Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu jsou znatelné kostky krájeného vařeného masa. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Náplň je kompaktní. Spojka je lesklá, barvy dle typu produktu. Ojediněle vytavený tuk je přípustný. Povrchový vzhled bez výrazných tukových ložisek pod povrchem obalu, povrch je lesklý a hladký.

Vůně a chuť

Chuť jemně slaná po vařeném mase a příjemná po použitém koření Vůně převažující po vařeném mase a použitém koření, případně po krvi

Konzistence

pevná, pružná, soudržná

Uživatel

Schváleno

15.6.2021 07:31:49

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

15.6.2021 07:31:49

Do

-