Salám trvanlivý fermentovaný
Číslo cechovní normy
2016-08-08-0074
Zařazení dle legislativy
Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - trvanlivé fermentované
Zadavatel normy
Společnost
Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace),
- celkový obsah masa (včetně hovězího) minimálně 130 g na 100 g hotového výrobku;
- podíl hovězího masa musí činit nejméně 10 % z celkové hmotnosti masa použitého ve výrobku.
Přípustné složky
- jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
- dusitanová sůl;
- cukry;
- koření;
- zelenina (ochucující složky);
- extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
- složky ve formě potravin (např. sýr);
- startovací kultury a voda na jejich suspenzi;
- kouřové aroma;
- tekutý kouř;
- kulturní plísně a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti).
Nepřípustné složky
Technologický postup
Nadstandardní parametry
- vysoký obsah masa
- bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad
- obsah tuku maximálně 50 %;
- aktivita vody (aw max.) 0,93.
Rozhodčí metody
Senzorické požadavky
Vzhled
Vůně a chuť
Konzistence
Procesní stav
Schválený
Výrobky v této normě
Pepé VB (vážené, vakuově balené)
Pikante VB (vážené, vakuově balené)
Pikante s chilli krájené 100 g OA
Capone VB ( vážené, vakuově balené)
Pepé VB (vážené, vakuově balené)
Pikante VB (vážené, vakuově balené)
Pikante s chilli krájené 100 g OA
Capone VB ( vážené, vakuově balené)
Lovecký salám 500g Řezníkův talíř
Kabanosky jalapeño & cheddar 100g
Kabanosky s jelením masem 100g
Pikante VB (vážené, vakuově balené)