Cechovní normy

Klobása trvanlivá fermentovaná

Číslo cechovní normy

2016-08-08-0078

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - trvanlivé fermentované

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace)
  • obsah masa minimálně 120 g na 100 g hotového výrobku.

Přípustné složky

  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
  • dusitanová sůl;
  • cukry;
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • zelenina (ochucovací složky);
  • složky ve formě potravin (např. sýr);
  • kouřové aroma;
  • tekutý kouř;
  • startovací kultury a voda na jejich suspenzi;
  • kulturní plísně a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120)

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása s ořechy). E 120 - kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, fermentace, sušení, balení, Technologický obal: Kouři prostupný obal

Nadstandardní parametry

  • vysoký obsah masa,
  • obsah tuku maximálně 55 %;
  • aktivita vody 0,93;
  • bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad,

Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, Obsah čistých svalových bílkovin metoda uvedena ve Věstníku MZe ročník 2014, částka 1) stanovení čistých svalových bílkovin v mase a masných výrobcích,  Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: Vzhled v nákroji a vypracování barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Řez je lesklý, směrem k okraji může být mírně tmavší. Nepřipouští se shluky tukových nebo libových zrn. Připouští se ojedinělé drobné, měkké kolagenní částice a drobné dutinky. Povrchový vzhled - povrch je suchý, hladký až mírně vrásčitý, bez kouřových skvrn. Barva odpovídá použitým surovinám a použitému technologickému obalu, případně kulturní plísni. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace. Kapičky zaschlé šťávy na povrchu jsou přípustné.

Vůně a chuť

Chuť výrobek je přiměřeně slané a kořeněné chuti, případně příjemně kyselé chuti, výrobek je na skusu hutný, bez patrných tuhých částí, Vůně aromatická po uzení, případně po kulturní plísni

Konzistence

tužší, soudržná

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

Brdská klobása

Brdská klobása pálivá

Maďarská klobása originál

Maďarská klobása 100 g

Uherská klobása 200 g

Uherská klobása 250 g

Klobása Budapešť

Uherská klobása 250 g

Brdská klobása 175 g Příbramská uzenina

Brdská klobása s parmezánem 175 g Příbramská uzenina

Brdská klobása pálivá 175 g Příbramská uzenina

Uherské viržinko 175 g Příbramská uzenina

Příbramská sněženka 175 g Příbramská uzenina

Uherská klobása

Alpská klobása

Zámecká klobása

Klobása Budapešť

Ohnivá klobása 180g OA

Kmotrovky sýrové 100g OA

Kmotrova klobása pikant krájená 75g OA

Kmotrova klobása pikant krájená 400g OA

Kmotrova klobása pikant krájená OA, cca 0,4 kg

Kmotrova klobása pikant krájená OA cca 0,4 kg

Pikant klobása Řezníkův talíř

Kmotrova klobása pikant krájená XXL 100g OA

Party SNACK wasabi 75g

Party SNACK classic 75g OA

Miniparty wasabi 280g

Kmotrovky classic 100g OA

Kmotrovky classic 50g OA

Pikant klobása OA

Pravá farmářská klobása

Kmotrovky Beef SNACK 50g OA

Party SNACK paprikové

Party SNACK uherákové

Kmotrovky jalapeño

Kmotrovky paprikové

Kmotrovky farmářské

Kmotrovky česnekové

Kmotrovky uherákové

Kmotrovky hovězí 100g OA

Kabanosky paprikové 100g

Kabanosky farmářské

Kabanosky česnekové 100g

Kabanosky uherákové 100g

Kabanosky gouda 100g

Kabanosky s jelením masem 100g

Kmotrovky Pepper SNACK 50g OA

Kmotrovky Gouda

Noblesky sýrové

Noblesky speciál sýrové

Kmotrovky Gouda

Uherská klobása 280 g

Uherská klobása 250g

Uherská klobása 500g