Cechovní normy

Klobása tepelně neopracovaná

Číslo cechovní normy

2016-08-08-0076

Zařazení dle legislativy

Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně neopracované

Zadavatel normy

Společnost

Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
Praha 4 - Písnice, 142 00
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • vepřové maso, hovězí maso, maso jiných živočišných druhů (použije se jedna z těchto základních surovin nebo jejich libovolná kombinace)
  • obsah masa minimálně 50 % hmotnostních
  • obsah tuku maximálně 60 % hmotnostních

Přípustné složky

  • voda;
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např.KCl);
  • dusitanová sůl;
  • cukry;
  • koření;
  • extrakty z koření, cibule a česneku získané neselektivní extrakcí;
  • zelenina (ochucující složky);
  • složky ve formě potravin (např. sýr);
  • startovací kultury a přídatné látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (s výjimkou zvýrazňovačů chuti a E 120);

Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin, zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického masa jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása se sýrem). Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření a případně též na zdroje rostlinných bílkovin ve formě složek, které jsou zvýrazněné v názvu výrobku (např. klobása s ořechy). E 120 - kyselina karmínová, karmín.

Technologický postup

Technologický obal: Kouři prostupný obal Technologický postup: Příprava surovin, plnění do technologických obalů, uzení studeným kouřem, chlazení, balení

Nadstandardní parametry

  • vysoký obsah masa
  • bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad

Rozhodčí metody

Obsah masa obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky ČSN ISO 1443, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je vychlazený výrobek hladký, barva na řezu odpovídá použitým surovinám. Mohou zde být patrné částice použitého koření. Povrchový vzhled povrch je suchý. Barva odpovídá použitým surovinám a použitému technologickému obalu. Jednotlivé kusy jsou přibližně stejné hmotnosti bez deformace.

Vůně a chuť

Chuť přiměřeně slaná, připouští se příjemně kyselá, případně po použitém koření či ochucujících složkách. Vůně jemná, případně po použitém koření.

Konzistence

měkká až poloměkká, jemně vláknitá, nepružná, případně roztíratelná

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě

K – Mistři od Fochu klobása s houbami

K – Mistři od Fochu Klobása s rokfórovou příchutí

K – Mistři od Fochu Klobása se švestkami

K - Mistři od Fochu Chilli klobása PULT

K - Mistři od Fochu Velikonoční klobása s kopřivami

K - Mistři od Fochu Sváteční klobása se švestkami

K - Mistři od Fochu Ďábelská klobása

K - Mistři od Fochu Debrecínská klobása

K - Mistři od Fochu Chilli klobása

K - Mistři od Fochu Klobása se sýrem

K - Mistři od Fochu Staročeská masová klobása

K - Mistři od Fochu Italská klobása se sýrem

K – Mistři od Fochu Pikantní masová klobása

K - Mistři od Fochu Ďábelská metrová klobása

K – Mistři od Fochu klobása s houbami

K - Mistři od Fochu Sváteční klobása se švestkami

K - Mistři od Fochu Italská klobása se sýrem

K - Mistři od Fochu Bavorská masová klobása PULT

K – Mistři od Fochu Klobása se sušenými rajčaty

K - Mistři od Fochu Selská klobása

K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami PULT

K – Mistři od Fochu Hovězí klobása PULT

K – Mistři od Fochu Klobása s cibulkou

K – Mistři od Fochu Klobása s rokfórovou příchutí

K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami

K – Mistři od Fochu Klobása s hořčičným semínkem

K - Mistři od Fochu Grilovací klobásy duo

K-Mistři od Fochu Masová klobása XXL

K - Mistři od Fochu Bavorská masová klobása

K – Mistři od Fochu Hovězí klobása

Klobása s česnekem na gril tenká

Klobása s cibulkou na gril tenká

Klobása s Čedarem na gril tenká

Klobása s Goudou na gril tenká

Klobása s paprikou na gril tenká

Klobása pikantní na gril tenká

Klobása s bylinkami na gril tenká

K – Mistři od Fochu Hovězí klobása

K – Mistři od Fochu Klobása s cibulkou

K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami

K – Mistři od Fochu Klobása s hořčičným semínkem

K – Mistři od Fochu Klobása se sušenými rajčaty

K – Mistři od Fochu Hovězí klobása PULT

K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami PULT

Klobása pikantní na gril tenká

Klobása s bylinkami na gril tenká

Klobása s cibulkou na gril tenká

Bavorské grilovací klobásky 200g

Klobása s Čedarem na gril tenká

Klobása s Goudou na gril tenká

Klobása s paprikou na gril tenká

K - Mistři od Fochu Bavorská masová klobása PULT

K - Mistři od Fochu Bavorská masová klobása

K - Mistři od Fochu Grilovací klobásy duo

K-Mistři od Fochu Masová klobása XXL

K - Mistři od Fochu Selská klobása

K – Mistři od Fochu Klobása s rokfórovou příchutí

K – Mistři od Fochu Klobása s cibulkou

K – Mistři od Fochu Hovězí klobása

K – Mistři od Fochu Hovězí klobása PULT

K - Mistři od Fochu Bavorská masová klobása

Klobása s česnekem na gril tenká

Bítešská klobása TOP

K - Mistři od Fochu Grilovací klobásy duo

K-Mistři od Fochu Masová klobása XXL

K - Mistři od Fochu Grilovací klobásy duo

K – Mistři od Fochu Klobása s hořčičným semínkem

K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami

K – Mistři od Fochu Klobása s rokfórovou příchutí

K – Mistři od Fochu Klobása s cibulkou

K – Mistři od Fochu Hovězí klobása PULT

K – Mistři od Fochu Klobása s bylinkami PULT